Geleceğin Teknolojisi: Hibrit Otomobiller

Herkese merhaba, ben Beştepe Koleji 10/A sınıfından Ataberk. Bugün sizlere Hibrit araçlar hakkındaki bilgileri ve bu teknolojinin bize sunduğu faydaları anlatmaya çalışacağım. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Hibrit otomobil teknolojisi 1997 yılında seri üretilmeye başlanmıştır. Ancak günümüzde daha yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır. Hibrit motorlar sıkışık trafikte düşük hızla hareket ederken benzin yerine elektrik motorunu kullanarak emisyon salınımını çok düşük seviyelere çekmektedir. Ayrıca hibrit araçlar yakıt tüketiminin %30’lara yakın oranda azalmasını sağlamaktadır. Elektrik motorunun çalışması için gereken enerji, frenleme zamanında veya yüksek hızla seyir ederken akülere şarj edilmektedir. Bu araçların kullanımı oldukça kolaydır yani herhangi bir şarj istasyonunda şarj ettirme gereksinimi yoktur.

hibrit

            İlk hibrit aracı Ferdinand Porsche 27 yaşında iken yapmıştır. Porsche 1902 yılında Mixte-Wagen adını verdiği aracı tanıtmıştır. Porsche bu aracına 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu şekilde benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla hareket edebilmekteydi.

Şimdi tarihçesini kısaca anlattıktan sonra, gelelim günümüzde hibrit kullanan araçlar ve hibrit araçların çalışma prensibi, ne gibi avantajları olduğu hakkındaki bilgilere.

Hibrit araçların çalışma prensibinden kısaca bahsedelim. Araç kalkış sırasın yani 0-12 km/s ve 80 km/s üstü hızlarda benzinli motoru kullanırken 12-80 km/s aralığında araç elektrikli motoru kullanmaktadır. Bu da araçların Karbondioksit salınımını düşürerek çevremizi koruyor ve ayrıca yakıt tüketimi sayesinde de ekonomik açıdan tasarruf ettiriyor. Hibrit araçlar ayrıca jeneratör ve bataryalar sayesinde beslenerek benzinli motora destek oluyor ve maksimum tork ve hızlanma ile hız yapmayı sevenler için de güçlü bir motor vaad ediyor.

hibrit-araba-calisma-sistemi

Şimdi herkesin kafasında soru işareti olan soruya gelelim. Bu araçlar nasıl şarj oluyor. Herkes bunun zahmetli bir iş olacağını düşünerek böyle bir aracı almaya pek sıcak bakmıyor. Ancak şarj işi tahmin ettiğinizden de kolay. Kısaca bundan da bahsetmek istiyorum. Rejeneratif enerji yardımıyla kendi kendini şarj eder. Rejeneratif şarj etme kısaca; frene bastığınız zaman, araca elektriksel olarak çekiş sağlayan elektrik motoru tersine bir jeneratör gibi çalışmaya başlayarak frenden kaynaklı olarak ortaya çıkan ısı/kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirme olarak açıklanabilir.

Günümüzdeki hibrit motorlar sınıflara ayrılmaktadır:

1) Mikro Hibrit Sınıfı: Hibrit araçların en basit olanıdır. Trafikte dur-kalk yapılması gereken zamanlarda benzin motorunu otomatik olarak durdurarak benzin tüketimini azaltan sistemdir.

2) Mild Hibrit Sınıfı: Benzin motorunu otomatik olarak durdurarak benzin tüketimini azaltan, frenleme esnasında kaybolan enerjiyi geri depolayabilen ve benzin motorunu destekleyici bir elektrik motoruna sahip olan sistemlerdir.

3) Full Hibrit Sınıfı: Mild hibrit sınıfına ek olarak sadece elektrik motorunu kullanarak seyredebilme özelliğine sahip olan sistemlerdir.

4) Plug-in Hibrit Sınıfı: Tüm hibrit sınıflarını kapsar. Ayrıca dışarıdan da şebeke enerjisi ile şarj edilebilme özelliğine sahip olan sistemlerdir.

Son olarak günümüzde hibrit araçları bulunan markalardan bahsedeceğim.

Toyota’nın Prius modeli, Honda’nın Civic modeli, Chevrolet Chevy Volt gibi önemli markalar şimdiden hibrit otomobil sektöründe varlık göstermektedir.

KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/Hibrit_(otomobil)

www.bilgiustam.com/hybrid-hibrit-motor-nedir/

http://www.webtekno.com/internet/hibrit-motor-teknolojisi

http://www.calismaprensibi.com/hibrit-otomobillerin-avantaj-ve-dezavantajlari.html

(Visited 218 times, 1 visits today)