Yapay zeka nedir? Yapay zeka, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Yapay zekanın avantajlarından bahsedecek olursak hatayı en aza indirme, zorlu keşifleri üstlenme, tıbbi uygulamalar, ara vermeden yani zaman kaybetmeden çalışabilme ve dijital destek gibi birçok avantaja sahiptir. Fakat avantajlarının yanı sıra bir de dezavantajları vardır bunlar yüksek maliyet, yaratıcılığın eksik olması, makinelerin insanların işlerini yapmaya başlamasıyla işsizlik oranının artacak olması ve yapay zekayı kimin nasıl kontrol edeceğini bilemememizdir. Yapay zekanın insanlığa sağlayabileceği katkılar ise sıkıcı işler için işgücü sağlayarak insanları bu uğraştan kurtarmak, felaketlere karşı önlemler ve müdahaleler alabilme, insanları zorunluluk ve sorumluluktan kurtarabilmedir.
Aslında yapay zekanın bir çok avantajı olması güzel bir şeymiş gibi gözükse de öyle değil çünkü yapay zekanın hayatımıza girmesiyle insanlara daha az sorumluluk düşecek ve insanların yapay zekayı niçin kullanacağını bilemeyeceğizdir. Yani aslında Elon Musk’ın dediği gibi ”Yapay zekayı kimin nasıl kontrol ettiği insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehlikedir.” Bu düşünceyi savunuyorum ve bunu bir örnekle açıklayacak olursam modern bir masal olan Prometheusa değinmek isterim. Omega takımı kendi alanlarının en iyisi olan araştırmacılardan, mühendislerden, yazılımcılardan oluşan idealist bir gruptur. Amaçları insanlığa yardım etmektir ama görevleri çok tehlikelidir. Eğer gerçekleştirdikleri kod yanlış insanların eline geçerse çok kötü sonuçlar doğurabilirdir. Yapay zekanın adına Prometheus derler ve Prometheus başka yapay zeka sistemlerini programlayabilme yeteneğine sahiptir. Bir Cuma sabahı saat 09.00’da Omega takımı tamamladıkları bu kodu yani “Prometheus”u çalıştırmaya karar verirler ve düğmeye basarlar. Yanındaki sabit disklere internetteki bazı sitelerin kopyalarını koyarlar: Wikipedia, YouTube’dan bazı kanallar, Twitter ve Facebook’dan bazı sayfalar… Bu bilgileri kendini eğitmek için kullanacaktır. Prometheus önce çok başarısız programlar yapar. Fakat bir programcının binlerce yıl sürebilecek çalışmasını birkaç saniye içinde yapabildiği için hatalarını hızla düzeltmeye başlar. Programlaması ilkine göre daha iyidir ama hala insanaltı seviyededir. Hızlı bir şekilde Pometheusa kendi yazılımını günceller ve 10.0 olur. Omega takımı ikinci aşamaya geçmeye karar verir yani para kazanma aşamasına. İlk hedefleri Mekanik Türk’tür. Prometheus bu siteye sahte bir isimle girerek normalde insanlar tarafından yapılan görevleri yapmaya başlar ama görev sayısı arttığı için Prometheus’un üzerinde çalıştığı bilgisayar yetersiz kalmaya başlamıştır. Bunun üzerine Omega takımı bir ürün bulur bulduğu bu ürün bilgisayar oyunudur Prometheus bunu rahatlıkla kodlayabilirdir. Fakat Omega takımının sibergüvenlik uzmanı bunun onlar için risk oluşturacağını söyler. Bu yüzden Omega takımı bilgisayar oyunundan vazgeçer ve başka ürünler aramaya başlar. Animasyon filmleri üretecek bir medya şirketi kurmaya karar verirler. Prometheus film yapabilmek için filimler izler ve bununla ilgili bilgileri kaydeder. Bunları yaptıktan sonra Prometheus ilk animasyon projesini tamamlar ve yayınlamaya karar verirler ama bunu sinemada değil Netfilix gibi sitelerde bölüm bölüm 30’ar dakika olacak şekilde ve ilk bölümünün ücretsiz olup diğer bölümlerini paralı izleyecek şekilde yapmışlardır.
Anlatılan masaldan yola çıkarak yapay zekanın günümüz ve geleceğinin nasıl olabileceğini hayal edebiliyor musunuz? Hayallerin ötesinde teknolojiye açılan bir kapı. Sizce bu kapının arkasında neler gizli? Şimdiki zamana bakacak olursak yapay zekanın yansımalarını farkına varamamaktayız. Yapay zekanın günlük yaşamımıza, insanoğlunun yaşamına adaptasyonu içinde hissetmemekteyiz. Belki de günümüzdeki teknolojinin gelişimini hissedemeyip geleceğin büyüsüne kapılmaktayız. Geçmişte nasıl olmazlar olduysa gelecekte de şimdiki düşünülen mucizeler gerçekleşecek. İnsanlığımızı soracak olursanız. Bizler ise kazanırken kaybedeceğiz.