Geleceğin “Tasarlayan” Meslekleri

Yazıma başlamadan önce size birkaç basit rsorum olacak. İlk sorum özellikle gençler için; Aranızdan dijital ortamda kitap veya gazete okumayan kaldı mı? Diğer sorum ise anne babalar için diyebiliriz; Telefononuzdan bir yiyecek veya yemek sipariş ettiğiniz olmadı mı? Bu örneklere en basitinden bakarsak ileride yayınevleri ve esnaflık azalacak. Peki yerini nasıl yeni meslekler alacak?

Geleceğin meslekleri günümüzde yavaş yavaş oluşmaya başladı bile. Şimdi size belki biraz garip gelebilir ama ileride uzay ile ilgili meslekler o kadar çok çoğalacak ki. Çünkü daha geçtiğimiz haftalarda Elon Musk’ın uzaya gönderdiği araba gibi örnekler çoğalmaya başladı bile. Bu mesleklere örnek vermem gerekirse başlıca  astrokimya, astrobiyoloji, uzay hukuku, uzay işletmesi, uzay tıbbı olarak sıralayabilirim. Ayrıca su bilimleri ve mühendisliğin neredeyse her dalı gibi birçok mesleğin uzay versiyonları pöpülerleşmeye başlayacak. 

Şimdi ise başka ve basit bir örnekle devam edelim. Sizin de bildiğiniz gibi 3D yazıcılar yavaş yavaş hayatımızda önemli bir yer edinmeye başladı. Siz bu aletlerden yararlanarak kalemlikten bilekliğe, çocuğunuz veya kardeşiniz için oyuncaktan düğmeye kısacası istediğiniz her şeyi basabiliyorsunuz. Bu Örneklerden yola çıkarak ileride bunları üreten değil de bunları tasrlayan insanlar çoğunlukta olacak. Bu 3D yazıcılar ile ilgili bulduğum videoyu buradan izleyebilirsiniz.

İzninizle ilk paragrafta bahsettiğim kitap okuma olayından da bahsetmek istiyorum. Yayınevleri azalacak ve belki de yokOrtam dosyası olacak bunun yerine bir kitabı tabletlerden, telefonlarımızdan, bilgisayarlarımızdan veya elektronik kitap okuyucumuzdan okumak daha cazip gelecek. Bu nedenle matbaacılar da işinden olacak. Çünkü bu şekilde okumak hem daha uygun fiyatlı hem de kitabın ağırlığı olmuyor yani yük azalıyor. Elbette kitabı sayfalarına dokunarak, kokusunu koklayarak okumak daha güzel ve zevk verici fakat teknoloji her geçen gün çok daha gelişiyor.

Kırtasıye ve küçük ev eşyaları gibi şeyler satan yerler kapanacak. Onun yerine bu eşyaları basmak üzere tasarlayan tasarımcılar olacak. Hatta bu iş öyle ilerleyecek ki şimdi üzerinde çalışılan yapay organ (böbrek, kalp, kol…) sayısı bir hayli artacak. Kaldı ki eğer doğru ve uygun materyala sahipseniz bu yollarla iştediğiniz yiyeceği basmak da mümkün.

İşin aslı ileride neredeyse her iş bilgisayarlardan yapılacak ve bu bilgisayarlar şimdikiler gibi değil de çok daha gelişmiş, akıllı olacak. Bu nedenle el gücüyle çalışmayı gerektiren mesleklerin yerini daha çok masa başında bir iş yapmayı gerektiren meslekler alacak.

Bazı bilgiler için kaynağım: Youtube’dan birkaç kanal.

(Visited 109 times, 1 visits today)