Teknoloji geliştikçe, kütüphanelerimizin içeriği, ortamı ve özellikleri de kaçınılmaz olarak değişecek. Herkesin faydalanabileceği, keyifli zaman geçirebileceği, gitmeye çok daha istekli olacağı ve teknolojiyle donatılmış yeni nesil kütüphanelerin hayalini kurmak bile bana heyecan veriyor.
Günümüzde kütüphaneler özellikle ülkemizdeki gençlerin uğrak yeri olmaktan çok uzak. Teknolojinin imkanlarını da kullanarak kütüphaneleri gençler için birer cazibe merkezi haline getirebilecek bir projenin hayalini kuruyorum. Benim ideal kütüphanemde yazılmış ve yazılacak olan bütün kitaplar yer alacak. Kütüphanenin içinde olan bir algoritma, her dile ayrı ayrı olacak şekilde o dilin alfabesiyle rastgele harflerle, rastgele bir harf sayısıyla, rastgele boşluklarla ve rastgele noktalama işaretleri ile kitaplar yazacak. Sonra bu algoritma olduğu zamandaki dillere göre mantıklı olan kitapları ayırıp onları kullanıcıya sunacak. Bu algoritma sayesinde yazılmış olan ve olacak tüm kitaplar bu kütüphanenin içinde olacak, insanlık tarihi boyunca yazılmış tüm klasikler, tarihi eserler, mektuplar vb. bu kütüphanenin içinde bulunacak.
Algoritma tarafından yapılan tüm kitaplar basılmayacak ama hepsi kütüphanenin belirli noktalarında bulunan bilgisayarlarda olacak. İnsanlar bu bilgisayarlara gidip istedikleri bir kitabı basım olarak alabilecek. İnsanlar kitapla işleri bittikten sonra bilgisayarların yanında olacak olan kutulara kitabı koyarak onu başka birinin kullanması için kütüphanenin deposuna gönderecek. Eğer kitabınızı kütüphanenin dışında okumak isterseniz, resepsiyondan bir kart alarak o kitabı evinize götürebileceksiniz.
Kütüphanenin ortamı da çok önemli. Bana göre kitap okunabilecek en iyi yerlerden biri doğayla iç içe olan, temiz havalı ve ferah ortamlar. Bu nedenle kütüphanenin büyükçe bir bahçesi olmalı. Bu bahçede oturulabilecek rahat yerler, ağaçlar ve bitkiler kesinlikle olmalı. Kitap okurken güneş ışınlarının yüzüne vurması, o serin rüzgarın usul usul tenine değmesi ve temiz havayı içine çekebilmek gerçek ötesi bir deneyim olacak. İçeride kitap okumayı tercih edenler için ise kütüphanenin iç kısmı modern ve temiz olmalı. Koltukların ve masaların rahat ve ferah renklerde olması da çok önemli. Yapılabilecek en iyi ses yalıtımı yapılmalı ki hem dışardan gelen sesler hem de içeride oluşabilecek sesler çok yayılmasın.
Birkaç fazladan özellik olarak ise kütüphanede küçük çalışma odaları olmalı. Öğrencilerin rahatça arkadaşlarıyla gidip diğer insanları rahatsız etmeden ders çalışabileceği bu odalar çok önemli. Bu odalarda öğrencilerin dersinin bölünmemesi amacıyla odaya servis olacak. Sadece öğrencileri için bu özellik tamamen bedava olacak. İnsanların yiyecek ve içecek alabilecekleri kafeler ise ekstra bir güzellik olacak. Bu kafeler kütüphanenin içerisinde kapalı alanlarda kurulacak. İsteyenler buralara gelip istedikleri yiyecek ve içecekler alabilecekler. Havanın kötü olduğu günlerde ise isteyen kişiler bir fiyat karşılığında geceliğine kütüphanenin içinde bulunan yatak odalarında kalabilecekler. Bu yatak odalarında bulunan bilgisayarlar ile odanıza da kitap getirtebileceksiniz.
Böyle bir kütüphanenin olma ihtimali eskisinden çok daha yüksek. Eğer bunun üzerine emek ve yeterli destek sağlarsak bunu yapabiliriz. Teknoloji sayesinde ise bunu yapmak her zamankinden daha kolay.