Geleceğin Kopyası

Çevremizde veya dünyanın birçok yerinde bilimsel araştırmalar ve deneyler yapılıyor. Şu anda, dünyayı göktaşlarından koruma, iki milyon yıl öncesinden biyoçeşitlilik, nükleer füzyon, çıplak gözle görülebilen bakteriler, gen üremesi vb. Gibi çok popüler olanlar da var. Bütün bunların olumlu ya da olumsuz sonuçları olabilir. Fikrimi belirtmeme rağmen, tüm bu deneyleri yapmayı doğru bulmadığımı ve ne yazık ki bazılarının işe yaramadığını söylemek isterim.
Peki genetik kopyalama nedir? Gen duplikasyonu bilimsel çevrelerde gen klonlama olarak da bilinir. Bu, hücrelerin veya herhangi bir organizmanın, genellikle eşeysiz üreme yoluyla aynı veya çok benzer DNA molekülleri ürettiği anlamına gelir. Yasa dışı olduğu ve sahip olduğumuz küçük teknoloji nedeniyle neredeyse imkansız olduğu için hiç kimsenin klonlanmadığı bir çağda yaşıyoruz. Araştırmacılar bunun hastalığın tedavisinde büyük bir buluş olduğunu iddia ediyor ve iki tür klonlama olduğunu söylüyorlar, bunlardan biri tedavi için embriyonik hücre dizileri oluşturmayı amaçlayan terapötik klonlama. Başka bir klonlama türü, DNA’sı mevcut veya zaten var olan organizma ile aynı olan bir organizmanın yaratılması olan üretken klonlamadır (proliferatif klonlama). Bir bireyin birebir ikizinin oluşturulması işleminde hiç sperm hücresi kullanılmadan yumurta hücresinin döllenmesi sağlanır ancak bunun etiğe aykırı olduğu düşünülerek tepkiye neden olmaktadır; klonlama, kişiye özel bir genetik yapı oluşturmak için embriyonun kontrollü bir şekilde bölünmesini içermektedir. Etik olarak, herhangi bir insanın başka bir bireyin genetik yapısı üzerinde kontrol sahibi olması yanlıştır daha önemlisi ve asıl ilgi çekmesi gereken kısım ise klonlanan birey belirli amaçlar için üretilecektir yani ortada masumca bir düşünce yoktur. Bu yöntem genelde hayvanlarda denenmiştir ki bilindik bir örnek olarak Dolly adındaki kuzuyu verebiliriz, klonlama yöntemi ile doğan kuzuların çoğu doğumdan hemen sonra ölmüştür ancak klonlanan ilk canlı Dolly yaklaşık yedi yıl rahatça yaşamıştır. Aynı deney ülkemizde de yapılmıştır ve dört buçuk yıl yaşayan Oyalı adındaki bir kuzudur bilim insanlarımızın başarısı.
Sonuca gelecek olursak genetik kopyalamanın hastalıkların tedavisi açısından çok büyük bir umut ve avantaj olduğunu düşünüyorum çünkü bu olay gelecekteki birçok insanın hastalıklarında, hayatlarında oldukça önemli bir yer kaplayacaktır. Belki de hiçbir zaman tedavisi olmayan iyileşme oranını artıracak veya çok zayıf yöntemler olsa bile milyonlarca insanı hayata döndürecek grip ve soğuk algınlığı gibi kolayca atlatabileceğimiz küçük hastalıkları bile dönüştürecek. Olumsuz tarafı, yanlış şeylerin insan klonlaması kesinlikle ve açıkça yasaklanmalıdır. Bu devletler, hatta bu güçler kontrol edilmelidir. Aksi takdirde dünyamız hali hazırda yaşanılması zor bir yer iken daha da zor olması bütün bir insanlık için tamamen olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyim. İnsanlığı bu denli tehtid etmesi özelliklede bunun başında gelmekte. Başka türlü bu olayla başa çıkmamız mümkün değil çünkü.

(Visited 13 times, 1 visits today)