Günümüz teknolojisi içinde yeni yeni kullanılmaya başlayan yüz tanıma teknolojisi ülkemizde çok yaygın olmasa da kullanılıyor.Bu teknoloji 4 ana unusur tarafından oluşuyor; yakalama,çıkarım,karşılaştırma.Yakalamada fiziksel veya davranışsal numune kayıt sırasında sistem tarafından yakalanır.Çıkarımda benzersiz veri örnekten çıkarılır ve bir şablon oluşturulur.Karşılaştırmada daha sonra şablon yeni bir örnekle karşılaştırılır. Son olarak eşlemede ise sistem daha sonra yeni örnekten alınan özelliklerin eşleşip eşleşmediğine karar verir. Bu unsurlar yüz tanıma teknolojisinin temelidir.
Bu teknoloji ülkemizde çok nadir alanlarda kullanılmasına rağmen diğer ülkelerde birçok faydasından yararlanılıyor.En yaygın kullanım alanı yurt dışında olan işletmelerin çalışanlarının mesai saatlerinde iş yerinde bulunduğunu kontrol etmek için kullanıyor.Ülkemizde ise bu özellik belirli mekanlarda ve telefonlarda kullanılıyor.telefonlarımızın gizliliğini maksimum düzeye çıkartmak için kullandığımız yüz tanıma teknolojisi bazı profesörlerce yanlış kabul ediliyor.Bir veri tabanı üzerine ”Çıkarım” yöntemi ile kayıt altına alınarak bize ait veriyi buraya kayıt ediyor.Bu kayıtlar bazen bize kötü sonuçlar doğurabiliyor.Birkaç ay önce yazılan bir yazı ardından ”Facebook” sosyal medya platformunda bizlere ait verilerin takaslandığı öne sürülmüştü.Bir kullanıcı başına 7 bin dolar ödemek zorunda olması ve bu sosyal medya mecrasını kullanan kişi sayısı ile karşılaştırıldığı zaman tartışma mahkemeye taşındı.Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg bu davayı kaybetmesi üzerine şirket üzerinden 35 milyon dolar devlet hibesine ödeme yaptı.Bu ödeme insanları endişelendirdi çünkü bizim verimizin bir bir başka kişinin elinde olması gizliliğimizi ihlal ediyor.
Havaalanlarında da kullanılan bu teknoloji güvenlik açısından öne çıkıyor.Bazı ülkelerde çok aktif şekilde kullanılmasa da suçlu bir durum halinde bu teknoloji tarafından yardım alan havaalanı görevlileri suçlu ola birini daha kolay tespit ediyor.Çin toplu taşımalarında kullanılan bu teknoloji toplu taşımada güvenliği üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor.Kullanım alanları şimdilik sınırlı olsa dahi ilerde birçok teknoloji alanında kullanılacağı düşünülüyor.Günümüz fizikçileri tarafından çözülmeye çalışılan karanlık maddenin yüz tanıma teknolojisi ile çözüm bulacağını söylüyor.
İsviçre Zurih’de araştırmalar yapan Janis Fluri, kullanılan yapay zeka algoritmasının, yüz tanıma teknolojisinde yaygın olarak kullanılan sinir ağlarına çok benzediğini aktarıyor. Yapay zekanın en iyi yanı ise temelde bir veriden birçok şey öğrenebilmesi olarak tanımlanıyor.Bu noktada ise yüz tanımada, bize karanlık madde hakkında ipucu veren yapılar ararken göz, ağız ve burun tanımayı öğreniyor. Bu örüntü sayesinde ise temel kozmolojik parametreler ortaya çıkarılabiliyor.Bu da bu teknoloji kullanılarak karanlık maddenin verisini okuyabilceğimiz anlamına geliyor.
Günümüzde her an gelişen teknolojinin son buluşu olan yüz tanıma teknolojisi birçok alanda imkanlar sunarak yaşamımızı kolaylaştırıyor ve bilinmeyen sorunlara çözüm sağlayacağı bilim insanları tarafından düşünülüyor.
Kaynakça:http://www.artelektronik.com/yuz-tanima-sistemleri-yuz-tanima-teknolojisi.html