Geleceğe Kapı Açan Gelenekler

Bu ay üzerinde duracağımız konuşacağımız konu değişen geleneklerimiz.

Şöyle başlamak istiyorum. Bir ülkeyi ülke yapan temel basamaklardan birisi her ülkenin sahip olduğu geleneklerdir, Dünya da bulunan ülkelerin nasıl kendilerine özgü gelenekleri varsa Türklerinde kendine özgü adetleri bulunmaktadır . Geleneneklerimiz her yöreye göre farklılık gösterir.  Günümüzde genellikle yapılmayan geleneklere, görücü usulü evlilik , çocuk oyunları( istop,çelik çomak, topaç çevirmece vb.), imece , başlık parası gibi örnekler verebiliriz.

Unutulan sokak oyunları Unutulan sokak oyunları

 Bu geleneklerin kaybolmasında insanların bireyselleşmesi önemli bir yer kaplıyor. Örnek olarak eskiden hiçbir insan bilgisayara, telefona, televizyona bu kadar bağımlı değildi. Dışarıya çıkıyorduk ve arkadaşlarımızla toplanıp yukarıda bahsettiğim oyunları oynuyorduk. Hiç kimse kendi çıkarı için bir şey yapmıyordu , arkadaşlıklarda da böyleydi. Her şey daha saf ve daha temizdi. Ama günümüze baktığımız zaman insanları bu kadar vurdumduymaz , bencil yapan nedeni bulmaya çalışıyorum. Sizce neden? bu soruyu zor da olsa kendime göre cevaplayacağım.

teknoloji bağımlılığı ile ilgili görsel sonucu

Kaybolan geleneklerimize baktığımız zaman başlık parasını görüyoruz. Evet, bu bir gelenekti fakat benim özgü görüşümü sorarsanız başlık parası her insan için iyi bir gelenek değildi . Bunu açmak istiyorum. Bir oğlan ve bir kız evlenmek istiyorlardı fakat oğlan evlenmek için belli bir miktar para ödüyordu. Ben herkesin şu açıdan düşünmesini umuyorum . Oğlanın belki bu miktarı karşılayacak kadar parası yoktu. Belki maddi durumu iyi değildi. Bu durumda kız ve oğlan evlenemiyordu. Birbirlerinden ayrı düşüyorlardı.

İlgili resim

 

Gelelim görücü usulü evliliklere , bu evlilikte iki insanın birbirini sevmesine ihtiyaç yoktu . Çünkü bazı anne ve babalar bu evlilikte kızları istemese bile zorla evlendiriyorlardı. İlkokulda görücü usulüyle evlendirilen küçük kızlar ömürleri boyunca mutsuz oluyorlardı.Hayallerini gerçekleştiremiyorlardı. Bir insanın dünyasının kararmasından daha kötü ne olabilir ki?

görücü usulü evlenme ile ilgili görsel sonucu

Günümüzde ise bu gelenek daha da azalmıştır. Fakat yine de bazı köylerde bu şekilde evlendirilen kızları görüyoruz. Televizyon da böyle haberleri izlediğim zaman içim cız ediyor ama yine de  bugün yaşadığımız süreçte kızlar okula gidiyor ve meslekler seçip kendi ayaklarının üzerinde duruyor kendi fikirlerini rahatça ifade edebiliyorlar.

Yukarı da sorduğum soruya gelecek olursam teknoloji insanları bir robot haline getirdi ve her insan programlanmış bir robot gibi teknolojinin dediğini yapmaya başladı. Bu da bazı geleneklerimizin yok olmasına sebep oldu

Geleneklerimiz bir zincire benzer,  geçmişi geleceğe aktarır. Eğer zincirin bir halkası kopacak olursa ülke ve toplum  olarak değerlerimizi yavaş yavaş  kaybederiz. Şunu unutmamalıyız ki geleneğe sahip çıkmak demek geleceğe sahip çıkmak demektir…

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 177 times, 1 visits today)