Geçmişten Günümüze Kore Tarihi

Resmi adıyla Kore Cumhuriyeti yada çoğumuzun bildiği aıyla Güney Kore, bir Uzak Doğu ülkesidir. Yönetim şekli demokrasi olmasına ek olarak başkanlık sistemi uygulanır. Batısında Çin, doğusunda Japonya bulunsada tek sınır komşusu Kuzey Koredir fakat sısnır güvenliği ilkesi nedeniyle iki ülke arasında geçiş yapmak yasaktır.

Kore’de birçok farklı din görülmekte olup en yaygın olanı Budizm’dir. Budizmden sonra çoğunluğu Hristiyan kesim oluşturuken Kore bünyesinde %2’lik oranda Müslüman halk bulundurur. Korece’ye gelicek olursak Korece; Türkçe gibi Ural-Altay dil ailesinin Altay kolunda yer alan yapısı bakımından eklemeli bir dildir. Günümüzde 14 ünsüz 10 ünlü harften oluşan Kore alfabesi kullanılır.

Tarihine gelicek olursak Kore tarihi M.Ö 3000’lere kadar dayanır. Çin’in himayesine girdikten sonra Budizm ve Çinlilerin etkisinde kalan Kore 20. yüzyıla kadar da çeiştli devletlerin himyetinde varlığını sürdürdü. 2. Dünya Savaşı’nında Japonya’nın yenilgisile biten Japon himayesi yerini kuzeyde Rusya’ya, güneyde ABD’ye bıraktı. Böylelikte kuzeyde kominst rejim güneyde demokratik rejim kurulmuş oldu.

işler bundan 5 sene sonra Rusya öncülüğünde Kuzey Kore’nin  yarım adanın tamamına kominizmi yaymak için Güney Kore’ye saldırmasıyla değişti. Güney Kore’yi kurtarma kararı alan Birleşmiş Milletler Güney koreye’ye asker çıkardı. Türkiye’nin de asker gönderdiği Kore Savaşı’nda türk askerinin verdiği mücadele tüm dünyaca takdir edildi. 3 sene süren Kore savşının ardından imzalanan ateşkesle 38. paralel sınır kabul edildi. İki ülke liderleri o günden bugüne sadece 20 kez bir araya geldi.

Günümzde ki duruma bakıcak olursak bildiğiniz üzere Kuzey Kore savaş yanlısı bir taraf izlerken Güney Kore sakinliğini korumakta ve Dünya barışını desteklemekte. Kuzey Kore’nin ise Amerika’yı hedefleyen atış çalışmaları olduğu ve dünya çapında krize yol açtığı son günlerde yaşananların aslında geçmişlede orantılı olduğunu görebiliriz. Bundan seneler öncede daha fazlasını almak için Güneyi istila eden yine Kuzey Kore olmuştu. Şimdi ise yaptıkları her hamle yeni bir dünya savaşına davetiye çıkarıcak cinsten.

Kaynakça: http://korecaddesi.com/gunumuzde-guney-kore-ve-kisaca-kore-tarihi/  http://koregunlugum.blogspot.com.tr/2012/08/ksaca-guney-kore-tarihi.html

(Visited 1.222 times, 1 visits today)