Geçmişinizi Silmek İster Miydiniz?

Eminim hepiniz bir kere geçmişinizi silmek istemişsinizdir. Şu anda bu kaza durumları hariç mümkün değil ancak teknolojik gelişmeler başka şeylerle birlikte buna olanak sağlayabilir. Peki geçmişimizi silmenin bize faydası olur mu yoksa zarar verir mi?

Aslında insan beyni zaten bilgilerin biri kısmını tutup bir kısmını unutmaya daylı çalışır. Yaşadığımız olayların sadece gerekli karelerinİ tutar. Eğer böyle olmayıp her bilgiyi ve duyguyu saklasaydı kötü deneyimleri tekrar tekrar hatırlamak hayatı yaşanmaz hale getirirdi. Peki hepsini unutmak nasıl olurdu?

İlk olarak eğer geçmişimizi silseydik hiçbir hatamızı deneyimleyip, o hataları birdahaki sefere yapmamak için ders çıkartamazdık. Bu da aynı hatayı sürekli yapmamıza sebep olabilirdi. Buna en basit örnek olarak sınavları gösterebilirim. Bir soruyu yanlış yaptığınızı düşünelim. Eğer o hatayı yapmamış olsaydınız o konuda çıkacak başka bir sorununda yanlış yapma ihtimaliniz çok yüksek olurdu. Bilim insanlarının da dediği gibi deneyimlemek öğrenmenin en iyi yoludur.

Düşünülmesi gereken başka bir şey ise sildiğimiz geçmişin yalnız bizim geçmişimiz olduğudur halbuki bizim sildiğimiz geçmişimiz başkalarının hatıralarında kalacaktır. Geçmişimizi silmeye, bir şeyden kaçmaya çalışırken konuyla alakası olmayan insanların hayatlarını altüst edebiliriz. Mesela çok büyük paralar kaybetmiş bir iş insanı geçmişini silip o parayı kaybettiğini unutabilir ancak ailesi ve çocukları bu ekonomik sıkıyı yaşamaya devam edecektir. Bu çok bencilce bir hareket olur. Bu nedenle çevremizdekilere zarar verebiliriz.

Bu konuyla dolaylı yoldan bağlantılı olan başka bir konu ise sorumluluklar. İşini sevmeyen veya zorla yapan bir insan geçmişini silmeyi sorumluluktan kaçmak ile eşleştirebilir ve bunu işinden kaçmak için bir yöntem olarak kullanabilir.

Peki bu silme işini yeterince iyi kontrol edebilecek miyiz? Silmek istemediğimiz şeyler ne olacak? İşte göz önünde bulundurulması gereken başka bir mesele. Silmek istediğiniz şeyden hemen önce hayatınızı değiştirecek derecede önemli bir bilgi aldınız. Ancak bundan önce silmek istediğiniz şeyden dolayı bu bilgide uçup gitti. Şimdi ne yapacaksınız?

Peki geçmişi silmenin hiç mi iyi tarafı yok? Geçmişi silmek tamamen kötü mü? Tabiki her şeyde olduğu gibi bunun da iyi ve kötü tarafları var. Kötü taraflarından bahsettiğimize göre iyi taraflarından da bahsedelim.

Küçük bir çocuk düşünün. 4-5 yaşlarında. Kötü bir duruma maruz kalmış. Kaçamayacağı kötü bir olaya şahit olmuş belki. Peki o küçücük çocuk bu gördüklerinden dolayı bütün hayatını etkileyecek büyüklükte bir travma mı geçirsin? Onun suçu ne? İşte böyle bir durumda geçmişi silme bu küçük çocuğun gördüğünü silmesi ve hayata daha iyi bir başlangıç yapması için kullanılabilir.

Teknoloji şu ana kadar yapmayı hayal dahi edemeyeceğimiz şeyleri yapmayı olası kıldı ve kılıyor. Geçmişi silmenin şu an sayamadığımız bir sürü iyi ve kötü yanını ortaya çıkarabilir. Ancak dikkatli olup her şeyi dozunda kullandığımız sürece bir sorun oluşturmayabilecekken, çok küçük hatalarla insan hayatını alt üst edebilir.

(Visited 74 times, 1 visits today)