Hepimizin bizi arkada tutan bazı engelleri vardır. Bunlar her insan için değişirken bir insan topluluğu için benzer olabilir bir açıdan. İnsan bu hayatta bir şeyler başarmaya çalışarak yaşıyor. İnsanoğlu da sürekli çağlardan bu yana gelişti ve şu anki haline geldi. Daha da gelişip değişmeye devam edecek.
Biz insanlar yapımız dolayısıyla birlikte ve topluluklar halinde yaşamaktayız. Birlikte yaşarken de her ülke kendi kültürünü ve geleneklerini geliştirdi. Bu gelenekler başkalarına göre çok garip gelebiliyor olsa da o millet için bir anlamı bir amacı vardır. Onların ataları bu zamana kadar o gelenekleri yaptı. Onlar da bunu devam ettiriyorlar. Fakat küçük bir sorun var. Bu adetler yani gelenekler çok eskilerde yapılmış o zamana göre uygun şeyler. Ve acaba bizim hala onları takip ediyor olmamız bizi arkada tutan şeylerden biri mi, gelenekler her devletin zinciri mi?
Ülkelerin kültürlerinin çok geriye dayanmış olması geleneklerini de daha eski, ilkel ve yeni çağa ayak uydurması zor yapıyor. O zaman şu ana uygun olmayan gelenekleri çöpe atıp unutalım. Bunu yapmak da o ülkenin benliğini alır. Her ülke aynılaşır. Kültürsüz ve geleneksiz bir ülkenin ruhu yoktur. Fakat ülkelerin gelişmesi lazım bir ülke aynı kalarak varlığını koruyamaz. Sonuçta kendini geliştiremeyen elenir. Yok olmak aynılaşmaktan da kötü. O zaman ne olacak, nasıl ülkeler devam edecek?
Cevabı çok basit. Bazı kişilere göre gelenekler değişmemeli fakat bana göre geleneklerin benliği korunurken aynı zamanda da modernleşerek bulunduğumuz zaman dilimine ayak uyduruyor olabilmeliler. Sonuçta onları silip atmaktan daha iyi. İnsanların kendi ülkelerinin ruhunu kaybetmelerin aslında bir sebebi de bu. Bazı şeyler, gelenekler gibi, biz milletimize bağlayan şeylerdir. Fakat eğer onları yapmak zorsa yapmayız ve bu da bizi koparır. Bir arkadaşınla mektuplaşmak gibi düşün evet hala konuşuyorsun fakat çağımızda mektuplaşmak yerine daha kolay ve hızlı şeyler var ve mektuplaşmak zor sen inatla mektuplaşmaya devam edersen aranızdaki bağ kopacaktır çünkü birbirinizle konuşmak sizin için bir işkence. Sizin amacınız konuşmaksa daha kolay yolları var. Bu arada mektuplaşmanın aradaki bağları öldürdüğünü düşünmüyorum ben kuzenimle sürekli olarak mesajlaşıyoruz ve onun tadı farklı fakat sürekli mektuplaşıyor olsak birçok şeyi kaçırırdık. Yani gelenek de böyle geliştikçe yaşamını sürdürecek.
Her ne kadar adetlerimizi değiştirmek istemiyor olsak da onları yaşatmak için değiştirmeliyiz. Gelenekler bir milleti arkada tutan zincirler olmamalı.