Geçmişimiz Bizi Kim Yapar

İnsanı insan yapan yaptıkları hatalardır ve o hatalardan çıkardığı derslerdir. Hatalarımızı bazen sonucunu merak ederek bazen de istemsiz olarak yaparız. Önemli olan neden yaptığımız veya bize neye mâl olduğudur.
Geçmişte olanı değiştirmek yerine geçmişte olan şeyin sebep olduğu yanlışlıkları düzeltirsek hem daha mutlu olmuş oluruz hem de hata yapmanın kötü bir şey olmadığını öğrenmiş oluruz. Teknolojik aletlerde kontrol bizde olduğu için sildiğimiz o geçmişi yerine tekrar farklı bir şekilde getirebiliriz belki farklı dosyayla ya da farklı bir isimle, bu bize kalmış, ama insan kendi hayatında bu kadar belirleyici bir rol alamıyor. Kendi hayatımız olsa da bir döngünün içinde geçmişin açtığı izleri sürekli taşıyoruz. Biriyle aramız bozulduğunda veya ona sinirli olduğumuzda onu hayatımızdan silmek istiyoruz ama her şey istediğimiz gibi gitmiyor, belki duygularımız belki de alt beynimiz izin vermiyor. Biz her ne kadar onu silmek istesekte beynimiz onu silemiyor ve geçmişin açtığı bir yarayla devam ediyoruz.
Teknoloji şirketleri belki bu yüzden robotları tasarlayıp insanoğlunun kusurlarını kapatmaya çalışıyordur. Duygularımız genellikle beynimizden daha baskın ve geçmişimizi unutamıyoruz elbet bir şekilde tekrara düşüyoruz. Geleceğimizi belirleyen önemli faktörlerden biri aldığımız kararlar değildir geçmişimizdir. Her şey geçmiştir insanı oluşturan bile. Aldığımız kararları o anki duruma uygun olarak alırız çünkü geleceğimizi bilemeyiz ama aldığımız kararın arkasından gittiğimizde o kararlılık bizi zaten istediğimiz o mutlak geleceğimize götürecektir.
Bu durum ileride güvenlik açısından da çok iyi olmayacaktır. Ani bir yakalanma veya suç anında zanlının kendi geçmişini silmesiyle polisin tüm bilgilere ulaşması imkânsız hale gelecektir. Ve bunu fark eden suçlular suç oranını arttıracaktır. İnsanların birbirine güveni kalmayacak yalan söyleme oranı artacaktır. Teknoloji insan için hep iyi yönde gelişecek diye bir şey yok sonuçta kişisel çıkarlar toplum etiğini yok edecek. Böyle olası bir sistemde devletin önlem alıp verilerin çoğunu kendinde toplaması lazım ama bu seferde gizlilik diye bir şey olmayacak ve halk galeyana gelecek.
Teknolojinin bir sınırı olmalı insan için gizlilik en önemli şeylerden biri teknolojik aletlerde gizlilik bizim elimizde olup aletlerimizi istediğimiz gibi kullanabildiğimiz için geçmişi silmekte bir sorun yok çünkü o zaten bize ait. Bu durumu şimdi bir de devlet açısından düşünün biz de devlete aitiz. Ve böyle bir sistem olduğunda devlet bunu sorun etmeyecek bizden empati yapmamızı isteyecek ve bazı bilgileri alacaklarını söyleyecekler ama bu böyle olmayacak hem bizim verilerimizi alacaklar hem de tüm teknolojik aletlerimizin ve bunu bize fark ettirmeden yapacakları için halkın tek erişim kaynağı olan basın ve medya bize gerçeği söylemeyecek biz de kişisel bilgilerimiz bizde kalacak sanacağız.
İnsan geçmişi için bir şey yapamaz ama teknolojiyle geleceğiyle oynayıp geçmişini unutturabilir ki bu hiç iyi olmaz. İnsan doğasında kalmalı.

(Visited 41 times, 1 visits today)