Geçmişi Silmek

Teknolojik hayatımızda farkında olmasak bile büyük bir yer kaplamaktadır geçmişi sil butonu. Mesajlarımızdan sosyal medyadaki aramalarımıza kadar birçok durumda herkesin kullandığı bu seçenek, kimi zaman görmemek veya unutmak istediklerimizi kimi zaman da başkalarının görmesinden hoşnut kalmayacağımız şeyleri silerek çoğu zaman hayatlarımızı kolaylaştırmaktadır. Ancak bunun sanal yaşamımızda bile sorunlarıyla karşılaşmaktayız. Mesela yanlışlıkla silmememiz gereken bir bilgiyi ya da önemli bir konuşmayı silmek gibi. Bu seçenek teknoloji dünyasında bile sıkıntı yaşamamıza sebep olurken, bunu alıp gerçek hayata taşımak yararlı mı olurdu?

İnsanlar geçmişte yaşadıklarından etkilenerek kişiliklerini oluşturur, davranışlarını belirlerler. Hatalarımız, sevdiklerimiz ve sevmediklerimiz, başarılarımız, kısacası her şey geçmişimizde saklıdır ve hepsi ders çıkarmamız gereken şeylerdir.  Sadece bu değil; geçmiş, özel anlar, özel insanları kalbimizde ve hafızamızda tutabilmemiz için önemlidir. Aynı zamanda tarih bir ülkenin ve dünyamızın geleceği ve şimdisi için çok önemli bir yer taşımaktadır çünkü tarihte yaşananları görerek gidişatımızı yönlendirebilmekteyiz. Bu nedenle geçmişimizden bir parça silmek sadece kendi hayatımızda değil, birçok insanın hayatında majör değişikliklere yol açabilir. Bizim beynimizde daha fazla bulunmasını istemediğimiz bir olay başka biri için çok önemli ve etkili olabilir, bunu kalıcı olarak yok etmek o insanlara da zarar verir. Utanç duyduğumuz, bizi üzen, sinirlendiren olayların hepsi ne kadar küçük olsa bile aynı şeyleri bir daha yaşamamamız veya yaşantımızı doğru yönlendirmemiz için bize birer derstir. Bunları silmek aynı hataları tekrar yapmamıza sebep olabilir.

Bazen yaşadıklarımız hayatımızın geri kalanına olması gerektiği gibi devam edemeyecek derecede psikolojik ya da fiziksel olarak zarar görmemize neden olur. Hayat kalitemizi düşüren olayları yok etmek isteyebiliriz. Geçmişimizin ne kadar önemli olduğunu savunsam da bazı olayların yaşanmamış olmasını istemek herkesin başına gelebilir. Geri dönüşü olmayan durumlarda bu yaşanmışlıkları silmek işe yarayabilir. Ancak bu da kişiliğimizin değişmesine ve geleceğimizin etkilenmesine sebep olacaktır. Böyle özel durumlarda “dile kolay” dediğimiz laf devreye giriyor işte, ne kadar ders çıkarmak gerek desek de bazı insanları anlamak düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir.

Ne olursa olsun istisnalar kaideyi bozmaz diyerek geçmişi sil butonunun çoğunlukla hayatımızda kaosa ve karmaşaya yol açacağını düşünmekteyim. Bir de silip sonradan pişman olmak, geri alamamak var. İşte en büyük zarar o zaman olacaktır. Gitmeyi seçtiğimiz bir yol, giymeyi seçtiğimiz bir kıyafet bile hayatımızda büyük değişikliklere yol açabilirken bir günü, belki bir yılı, belki de bir dönemi tamamen yok edip hafızalardan silmek insanlığın şimdisinde ve yarınında büyük değişikliklere sebep olacaktır. Kendimizi bir odaya kilitlesek bile milyarlarca insanla aynı dünyada yaşamaktayız ve detaylı düşündüğümüzde bizim en ufak bir hareketimiz bile başkasının hayatını etkileyebilir. O nedenle büyük olayları bir kenara koyduğumuzda bile, en küçük bir olayı temizlemek sadece kendimizin değil birçok kişinin önündeki günleri ve anları değiştirebilir, bir de önemli olayların silindiğini düşünün… Vay halimize!

(Visited 62 times, 1 visits today)