Geçmişi Sil

Hepimizin hayatta büyük ya da küçük pişmanlıkları, keşkeleri vardır. Bazen o anılar sanki hiç yaşanmamış gibi hayatımıza devam ederiz, bazen onları unutmak için kendimizi yıpratır hatta kendimizi delirtiriz, bazense bu anılardan ders çıkarır ve hayatımıza devam ederiz. Peki bu anıları silmek mümkün olsaydı dünya, insanlık, bizler daha iyi bir hale gelir miydik?

Bu olaya iki bakış açısı ile bakmak istiyorum: Geçmişi silmenin bazı insanların hayatını kurtarabileceğini  ve bazı insanların kişiliğini yok edebileceğini düşünüyorum. İlki için geçmişinde travma yaşamış ve bunun sonucunda hastalıklar geçirmiş insanları örnek verebiliriz. Bu hastalıklar çoğunlukla psikolojiktir ve travmaların nedenleri ise şiddet, okul içi sorunlar, aile içi sorunlar ve yakınların ölümü olabilir. Bu insanlar bir daha eskisi gibi olabilmeleri, iyileşebilmeleri için geçmişi silmek faydalı ve gerekli olabilir.

Anılarımızı silebilmek bir yandan da bembeyaz bir başlangıca olanak sağlayabilir, daha mutlu ve iyi bir insan olmamızı sağlayabilir. Tabii daha iyi bir insan olabilmemiz için aslında geçmişten ders almalı, o aldığımız dersleri yaşamamızda uygulamalıyız. Fakat hafızasını silebilen insanlar olsaydı, ki gün geçtikçe ilerleyen teknolojiyi bu oldukça mümkün görünüyor, bazıları yaşadığı her kötü olayı, pişmanlıklarını silselerdi o zaman o hatalardan ders almak ve tekrarlamamak ne kadar mümkün olabilirdi ki? Bir hapisteki hırsız eğer yaptığı hırsızlıkları vicdan azabından siler ve hatırlamazsa o zaman o hırsızlıkları ve hatta daha büyük suçları işlemesi oldukça yüksek. Çünkü bu hataları yaptıktan sonra sonuçlarının neler olduğunu hatırlamıyor olacak.

Suçlar hakkında konuşmuşken eğer anılarımızı silmek gibi bir işlem mümkün olsaydı bu teknolojiden doğan bir çok suç da olurdu. İnsanların anılarını tamamen silip onları başka bir insan olduklarını inandıranlar, suçları onlara yaptıranlar ve kim bilir daha ne kadar daha olaylarla karşılaşırdık. Suçluların yakalanması zorlaşacağı için suç oranı artardı ve bundan dolayı bu tarz suçları önlemek için çözümlerin de bulunması gerekirdi. Bunun dışında yanlışlıkla fazla hafıza silme gibi olayların geri dönüşümü eğer olmazsa hatırlanması gereken, temel, mutlu anılar da silinirdi.

Bana kalırsa anıların silinmesi uygulanmalı, icat edilmeli fakat sadece gerekli alanlarda ve uzman, eğitimini almış kişiler tarafından uygulanmalı. Sonuçta bahsettiğimiz aslında kişiliğimizi, benliğimizi oluşturan anılar ve onları korumalıyız. Mesela sadece sağlık alanında ve bunun üniversitesini okumuş, en azından eğitimini almış, kişiler tarafından uygulanmalı ve sadece ağır hastalara uygulanmalı. Anıların silinmesinin insanlara birçok yerde yardım edebileceğini düşünüyorum.

(Visited 102 times, 1 visits today)