Geçmiş Ve Gelecek

Geçmişi ve geleceği görmeyi ya da değiştirmeyi zaman zaman hepimiz dileriz. Diyelim ki bize bu hak verildi ve yanlızca bir tanesini seçebiliyoruz, sizin seçiminiz hangisinden yana olurdu, neden?

Bana sorarsanız geçmiş, geçmişte kalmalıdır, geçmişte yaşamaya devam edersek geleceğimizi yok ederiz. Geçmişten dersimizi alıp yaptığımız hataları tekrarlamamak amacıyla. İnşa edeceğimiz geleceğe odaklanmak, bizi bugüne bağlar.

İki seçeneği de seçmemek de bir seçim, geçmiş ve gelecek kaygılarını bir kenara atıp anda yaşamayı seçebilirsiniz. Günü gün etmek, doyasıya yaşamak ve tadını çıkarmaktır anı yaşamak. Anda yaşamayan insanların düşüncelerinin azımsanamayacak miktarı geçmiş ve gelecek arasında mekik dokur. Bedenimiz zihnimize ayak uydururken bu sırada da stres dediğimiz olay ortaya çıkıyor.

Durmadan geçmişi düşünüp yakınan insanlar, verdikleri bir çok kararı değiştirmek isteyecektir. Fakat bu kararları değiştirmek bugünümüzde farklı sonuçlara yol açacaktır. Böylece, aslında verdiğiniz karar hiç verilmemiş, bugüne yansıyan sonuçları ise hiç oluşmamış olacaktır. Fakat günümüzde olanlar siz geçmişe gitmiş olmanıza rağmen olmaya devam eder. Bu durum, “Büyükbaba Paradoksu” adı verilen bir duruma dönüşür.

Eğer geçmişe gidip büyükbabanızın ölümüne sebep olursanız sizin varlığınız da mümkün olmayacaktır. Bu yüzden geçmişe dönüp büyükbabanızı öldürmeniz de mümkün olmayacaktır. Bu durum çoklu evren teorisi içinde incelenebilir. Paralel evrenler teorisi içinde, büyükbabasını öldüren kişi gelecekte var olmasa da büyükbabasını öldürdüğü zaman dilimi içerisinde yaşamını sürdürebilir, büyükbabasının vefatından sonra evren dallanır ve büyükbabası başka bir evrende var olmaya devam eder. Kişi büyükbabasını öldürdüp tekrar zaman yolculuğu yapıp ait olduğu zaman dilimine ulaşırsa babası hiç doğmamış olacaktır, ama kişinin kendisi bunların dışında kalıp var olmayı sürdürür. Buna zamandan bir süreliğine ayrılma da denir. Ayrıca bu durum bir süperpozisyon örneğidir. Süperpozisyon hali kapalı zaman döngüsünde yanlızca bir geçmişe izin verir, büyükbabanızı öldürdüğünüz veya öldürmediğiniz geçmişe; ama öldürdüğünüz geçmiş sadece varlığınızın matematiksel bir şartıdır. Öldürdüyseniz yoktunuz, öldürmediniz ve varsınız. Varsınız çünkü bu yazıyı okuyorsunuz.

Kısacası geçmişinizi değiştirmeniz ve ardından ait olduğunuz zaman dilimine geri dönmeniz bazı kafa karıştırıcı sonuçlarla sizi yüz yüze getirebilir. Bunu göze alarak geçmişinizi değiştirmek isterseniz katlanmanız gereken bazı sonuçlar ortaya çıkabilir.

Geleceği görmek ise karışık bir olaydır. Atacağınız her bir adım geleceğinize farklı sonuçları yansıtır. Bu durumda bir çok paralel evrenin var olduğu sonucuna varabiliriz geleceğe gitmeyi inceleyecek olursak. Bu durumda geleceği tek bir durum olarak ele almamız doğru olmaz. Ya da uzak zamandaki geleceği ele almamalıyız. Geleceğimizde varsa bir kusur, bunu görüp bugünden değiştirebiliriz.

Zaman kavramı yolculuk durumlarında karmaşık bir yoldur. Zaman, evrenin 4. boyutu olarak da görüldüğü gerçeği ele alınırsa da geleceği görmek ya da geçmişi değiştirmek kolay işler değildir.

(Visited 108 times, 1 visits today)