Baykuşlar gece hayvanlarıdır. Baykuşların büyük kanatları olduğu için fazla çırpmalarına gerek kalmaz. Tüyleri yumuşak ve kabarıktır. Ses çıkarmazlar. Baykuşlar çok iyi görür ve duyarlar. Baykuşlar gözlerini hareket ettiremezler ama arkalarını görmek isterlerse kafalarını arkaya kadar çevirebilirler. Yırtıcı kuşlardır. Başları büyük ve tüylüdür. Kuyrukları kısa olmakla beraber, kanatları enli ve uzundur. Baykuşlar tam bir sessizlik içinde avlanır ve boynunu 270 derece çevirerek panoramik bir görüş sağlayarak etrafını kontrol edebilir. Kuluçka süresi 30-40 gündür. Baykuşlar geceleri keskin bir görüşe sahiptir. Avlanırken ses çıkartmadıkları için avlanmaları kolay olur. Kafalarını 270 derece çevirmeleri ne kadar ilginç değil mi? Gözlerinde”All purple” yani “mor Işık” görüntüsüne sebep olan kimyasal bir madde bulunur.
Baykuşlar ağaç kovukları, harabeler ve terk edilmiş kuş yuvalarında yaşar. Baykuşlar kara kaplumbağa, kemirgenler, küçük kuşlarla beslenir ve ömürleri 60-70 yıldır. BOYLARI 18-70 cm arasında değişen 123 kadar tür vardır. Alaca baykuş, ak baykuş, cüce baykuş, puhu, kukumav, peçeli baykuş bunlardan bazılarıdır. Baykuşların birden fazla çeşidi varmış değil mi? Baykuşlar tatlı oldukları kadar da tehlikelidir arkadaşlar. Ben bir baykuşla karşılaşsam tabi ki korkardım çünkü baykuşlar yırtıcı hayvanlardır unutmayalım ama baykuşlar genelde ormanlık alanlarda görülen bir kuş çeşididir. Bazı baykuşların kanat açıklığı, bir insan boyuna ulaşmaktadır. Gündüzleri uyur veya ağaçlarda güneşlenir. Gözleri ışığı geçiren ve kıran özelliklere sahip 3 tabakadan meydana gelmiştir. Dışta bulunan sert tabaka, tümsek şeklinde saydam tabakayı meydana getirir. Gözü koruyan sert tabakadır. Damar tabaka ise, damarlı bağ dokusundan oluşmuştur. Gözleri karanlık oda haline getirir. Avlarını az ışıkta bile rahatça yakalayabilirler. Gözlerinde bulunan ağ tabaka sarı renkte olup büyütücü özelliğe sahiptir. Bazı ülkelerde koruma altına alınmış canlılardır. Yavrular yumurtadan ilk çıktıklarında gözleri ve kulakları kapalıdır. Baykuşların kulakları gözlerinin arkasında, kafanın yanlarında bulunur. Bir baykuşun duyum eşiği insanınkinden farklı değildir. Ama baykuşlar belli frekanslardaki seslere daha duyarlı olduklarından yaprakların veya çalıların altındaki avlarının çıkardıkları en ufak sesleri bile duyarlar.
Bir baykuş, son derece hassas kulakları; yaprak, yeşillik hatta kar altındaki avının hareketlerini tespit etmede kullanır. Baykuş avının yerini duyduğu sesin sol ve sağ kulak tarafından algılanma zamanları arasındaki farktan tespit eder. Örneğin eğer ses baykuşun sol tarafından geliyorsa, o zaman sol kulak bunu sağ kulaktan önce duyacaktır. Kafasını çeviren baykuş, sesi her iki kulağıyla aynı anda duyduğunda avının tam karşısında olduğunu anlar. Baykuşlar sol/sağ zaman farkını 0.00003 saniye farkla teşhis edebilir. Baykuşların beyni ile ilgili yapılan çalışmalarda, işitmeyle ilgili olan bölümünün diğer kuşlarınkinden çok daha karmaşık olduğu ortaya çıkmıştır. Bir peçeli baykuşun beyninin bu bölgesinde en az 95.000 nöron(sinir hücresi) olduğu saptanmıştır. Bir baykuşun boynunda 14 tane omur vardır.