Dünya , büyüyen , gelişen bir yapı. Büyümek ve gelişmekten kastımız gerek içinde yaşayan canlı sayısı gerek kütlesi gerek hacmiyle gittikçe büyüyor. Büyümesiyle birlikte bazı sorunlar ortaya çıkıyor . Dünyada yaşayan canlılar arttıkça temel kaynaklarda artıyor. Bu kaynaklar nedir ? Besin , oksijen vb. Bunlar olmadan yaşayamaz.
Besin kaynağı canlılar için büyük bir önem arz ediyor ve dünyada besin kaynakları biterse bütün canlılar ölür , kaynağın tükenmemesi için neler yapılması lazım ? Tarım arazilerini ,besiciliği , kullanılan gübre kalitesini artırmamız lazım. Bu şekilde hem besinlerin kalitesi hem besin miktarı artacaktır. Ancak bizim bunları yapmaktansa yaptığımız bir yanlış var. GDO’lu besinler kullanmak . GDO nedir ? . GDO doğada gerçekleşmeyen , sadece laboratuvarda genetiği değiştirilen organizmalara GDO denir . Laboratuvar ortamında üretildiği için bazı zararları vardır bunlar oldukça hormon bulundurur ve yanlış etkileşimler oluşturabilir , bağışıklık sisteminiz çökebilir , sağlık sorunlarınız artar , gen aktarımından kaynaklı genin alındığı ürüne alerjiniz varsa normal şartlarda alerjinizin olmadığı besini tüketiğinizde alerjinin yan etkilerini görürsünüz , dünya üzerindeki tüm canlıların bir sistemi ve ekosistemi vardır . Bu sayede dengeli olan dünyanın da dengesi bozularak büyük sorunlara yol açabilir. Birazda GDO’nun yararlarından bahsedelim, genlerin aktarılmış olması tür olarak daha iyi olanın aktarıldıktan sonra iyi sonuçlar getirerek daha faydalı olacağı söylenir. Besinlerde dolap ömrü süreleri uzar, besin değerleri artar ve olgunlaşma süresi daha kısalarak sürekli tüketim sağlanır , hayvanların da ekonomiye dahil olması sağlanabilir. GDO içeren ürünler ; mısır, domates, patates, ayçiçeği, buğday, pirinç, kabak, soya, bal kabağı, balık türleri ve yer fıstığı GDO’lu besinler arasındadır. GDO’nun birçok faydası olduğu doğru bir tespit olsa da bu gelişimin yasalarla korunarak ve insan sağlığından tüm yaşayan canlılara zarar vermeden denetimli olarak yapılması oldukça önemlidir.
GDO’nun dediğimiz gibi birçok yararı olsa da sonuç olarak doğal bir besin kaynağı değildir. Laboratuvar ortamında yapılan besinleri kullanmaktansa doğal ürünleri kullanmak hem daha sağlıklı hem daha güvenlidir. Elimizde doğal kaynakları güçlendirme gibi bir imkan varken bunu neden yapmayalım tarım arazilerimizi büyütelim besiciliği artıralım. Tarıma hayvancılığa daha çok önem verelim.Doğal varken yapaya kaçmayalım.
Kaynak:https://hastane.etu.edu.tr/bulletin/640-genetigi-degistirilmis-besin-nedir , https://www.haberturk.com/gdo-nedir-gdo-lu-urunler-nelerdir-iste-cevabi-2172586 , https://www.haberturk.com/gdo-genetigi-degistirilmis-organizma-yararlari-ve-zararlari-nelerdir-hbrt-2789677
Emir Güneş Hazırlık / B