İtalya’da yapılan bir araştırmaya göre insanlar seçimlerini yaparken hobilerinden çok fobilerini göz önünde bulunduruyorlar. Peki ya bu durum ne kadar doğru? Siz karar verirken sizi hobileriniz mi yoksa fobileriniz mi daha çok etkiliyor?
Hobiler ve fobilerin ne olduğundan bahsetmek gerekirse, hobiler insanların yapmaktan zevk duyduğu şeylerdir yani pul, taş, para türünden bir şeyler toplamak, örgü örme ahşap oyma gibi el becerisi gerektiren işler, havan beslemek, spor yapmak gibi faaliyetler insanların genel hobilerindendir. Fobi ise bir nesne veya olaya karşı olarak geliştirilen ve rahatsız edici bir korkudur, baskıdır. Bu sebeplerden dolayı oluşan korkular sosyal hayata zarar verdiği gibi, insanların is yaşamını ve aile ilişkilerini de olumsuz etkilemektedir. Kapalı alan korkusu (klostrofobi), hayvan korkusu (genelde fare, örümcek ve yılan), yükseklik korkusu (akrofobi), su korkusu (hidrofobi) çoğu insanlarda bulunan fobilerden birkaçıdır. Bir de sosyal fobi gibi bir nesneye gibi fiziksel bir şeylere bağlı olmayan fobi vardır. Sosyal fobisi olan kişi; kendi görünümünün ya da sunumunun diğer insanlar tarafından beğenilmeyeceğini, onların önünde rezil olacağını ve utanç duyacağını düşünür. Bu düşünceler kaygıyı artırır ve sempatik sinir sistemi aktif hale gelerek kaygının vücutta yarattığı bedensel etkiler ortaya çıkar. Kalp atışı ve nefes alış verişinde hızlanma, ağız kuruluğu, seste titreme, ateş basması, kızarma, terleme şeklinde ortaya çıkan kaygı belirtileri görülür. Kişi; bu belirtilerin dışarıdan fark edileceğini, kendisini toplum önünde küçük düşüreceğini ve utandıracağını düşünerek, daha çok korkar ve bir kısır döngünün içine girer. Sonuçta, kendince tehdit olarak gördüğü durumlardan kaçınarak yaşamını sürdürmeye çalışır. Bir sosyal fobi hastası için, kendisine yönelik olumsuz yargı olasılığı taşıyan her ortam ya da durum kaygı vericidir. Yeni insanlar ile tanışma, otorite olarak gördüğü önemli insanlar ile konuşma, kalabalık önünde sunum yapma gibi durumlar tehdit olarak algılanır. Toplulukta adının söylenmesi, söz hakkı verilmesi, fikrinin sorulması, telefon görüşmesi yapması ve sözlü sınavlara girmek de bir işkence haline gelebilir. Bunun yanında; toplum içinde yemek ya da içmek, bir şeyler yaparken başkalarınca izleniyor olmak, toplantı, düğün, parti gibi kalabalık ortamlara katılmak ve umumi tuvaletleri kullanmak gibi birçok durum da onlar için oldukça zorlayıcıdır. Fakat fobiler psikiyatrik tedaviler ve bazı ilaçlar sayesinde tedavi edilebilir.
Açıkçası kendi adıma konuşmak gerekirse bu zamana kadar kararlarımı verirken hobilerimi daha çok göz önünde bulundurmaya çalıştım fakat bazı durumlarda istemsiz olarak da olsa fobilerimden dolayı bazı şeylerden vazgeçebiliyorum. Belki bende de sosyal fobi hastalığı vardır. Bazen bunun etkilerini hissedebiliyorum. Her şeye rağmen insanların hayatlarını fobilerinden çok hobilerinin etkilemesi gerektiği görüşündeyim, çünkü insanın her ne kadar fobisi olsa da bu durumun üstesinden gelebilir ve hayatını hobilerine göre düzenleyebilir.
Kaynakça:
- www.hedefce.com/hobiler-ve-fobiler-hakkinda/
- www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/sosyal-fobi-hayattan-kopariyor-ama-tedavi-edilebilir-27692225