Fizik, bildiğiniz gibi bir bilim dalıdır. Fizik neredeyse hayatımızın tamamını kaplar. Fizik çevremizdeki maddelerin, cisimlerin değişikliğe uğradıklarını birçok hareketler yaptıklarını sık sık görürüz ve bunu açıklayan bilim dalıdır. Eğer siz fiziği bilip futbol ya da basketbol gibi sporlar oynuyorsanız çok iyi sonuç alırsınız. Peki neden fizik çok işe yarar?
Çünkü fizik demek, hareket demektir. Fizik hareket eden cismi de açıklar. Zaten sporlar çok hareketli yapılır. O zaman sporu daha iyi yapabilmek için fiziği birazcık bilmek lazımdır ama fiziğin iki vazgeçilmezi vardır.
Birincisi fizik kanunlardır. Bunların çoğu doğanın çiğnenmez kanunlarıdır. Bunu yazan kişi Issac Newton’dur. Issac Newton küçüklüğünde evinden kaçıp doğanın güzelliklerini keşfetti. Sonra Cambridge Kolejine gitti. Sonra kendisi hesaplamalar yaptı. Bu yazdığı kanunları yayınlamak istedi.Arkadaşı Robert bu yazıları bastırmak için Cambrigde Kolejine yazıları istekte bulundu. Ama en son bastırdıkları kitapları çok kazandırmamıştı.Bu yüzden Robert kendisi ödemeleri yaptı. Bu fizik kanunları dünyanın dört bir yanına dağıtıldı.
İkincisi ise matematiktir. Biz okulda matematik öğreniyoruz. Peki neden fiziğin ya da bilimin matematiği ihtiyacı var.
Çünkü bilimde bir şeylerin kabul edilmesi için bu teoriyi kanıtlayan denklem lazımdır.Mesela E=mc2 teorisi Einstein’nın izafiyet teorisini açıklayan denklemdir. Matematik aslında bir bilim dalıda sayılır. Neyse fiziğe devam edelim.
Fiziğin hayatımızdaki örnekleri şunlardır: sürtünme kuvveti sayesinde fren yapılabilmesi , havadan atlarken paraşüt açıldığında sürtünme kuvvetinin artıp inen kişinin çok yavaş inebilmesi,gemilerin uçların sivri yapılması,su direncini azaltmak için denizaltlarının ucunun sivri yapılması , dönen makaraların gittikçe uçlarının aşınması …
Normal hayatta yaptığımız hareketleri en az değeri belirten Newton birimini kullanırız . Dinanometre ile ölçülür. G kuvveti ise daha büyük değer belirtir. Yer çekimi 1G kuvvetidir.Bir insan ancak 7 g kuvvetine dayanabilir. Evrendeki en hızlı şey ışık hızıdır.Eğer bir adama ışık hızında çarparsanız adam atomlara ayrılır.
Ama bir insan bir ışık hızının sadece %99.999.999’una yaklaşabilir.
Yani kısacası fizik neredeyse hayatı anlatır.Çiğnenemez doğa kanunları ve teorileri vardır. Benim bakış açıma göre fizik benim en sevdiğim bilim dalıdır.