Filmler ve Bize Etkileri

Filmler hayatımızda son yüz yıldan beri önemli bir yer elde etmektedir, filmler ve sinema bizi psikolojik olarak etkiler ve bu

Sinema günümüzde artık 7. sanat olarak kabul görmekte. Bu genel geçer kabulü yadsımakta pek mümkün değil açıkçası. Gün geçtikçe gelişen bir sektör sinema. Küçücük hikayelerden büyük filmler ortaya çıkmakta ve iyi reklamlarla (PR) geniş kitlelere ulaşmakta.

Tarih boyunca birçok istediklerine ulaşmak için filmleri kullanmıştır Örneğin, İkinci Dünya Savaşı sırasında hem Hitler hem de Stalin filmleri propaganda aracı olarak kullandılar ve bunu başarılı bir şekilde yapmışlardır.  Sinema insanların duygularını ve düşünce şeklini değiştirebilir. İyi filmler neredeyse her zaman izleyiciyi etkiler; ne kadarı filme ve kişiye göre değişir.

Sinema temel amacının tam olarak etkilemek ve bir mesaj göndermek olduğu düşünülürse, bireysel olarak insanlar filmlerden etkilenir. Ayrıca filmlerin toplumu ve içinde yaşadığımız modern dünyayı etkilemesinin sayısız yolu vardır: bazıları olumsuz, bazıları olumlu. Sinema endüstrisi çok büyük olduğundan ve filmler hayatımızın çok büyük bir parçası haline geldiğinden, sinemanın toplumumuz üzerindeki genel etkisi ve etkisi çok büyüktür.

Filmler insanları çoğunlukla pozitif bir şekilde etkilemektedir, diyaloglar, aktörler, sahneler bizi içine alır. Bunun bir sürü örnekleri de vardır: Tayland’da 156 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere bir sömestr boyunca filmlerin öğrenme aracı olarak kullanıldığı bir ders verilmiş, sömestr sonunda olumlu karakter özelliklerinin ve davranışlarının arttığı görülmüştür

Fakat filmlere ise sadece iyiliği ve pozitif etkileri yücelten yapımlar olarak bakamayız, negatif yönleri de vardır. Bunun örneklerinden biri ise: 10-14 yaş arası 6,522 katılımcıya telefon anketi yapılmıştır. Sonuçlar, akranların sigara kullanımı, etnik köken, evde sigara içilmesi gibi risk faktörleri kadar etkili olmasa da filmlerdeki sigara kullanımının da sigara içmeye başlama oranını artırdığını göstermiştir.

Psikoloji ve filmlerin etkisiyle ise Sinematerapi vardır.  Sinematerapi, eğitimli bir profesyonel tarafından bireysel, grup ya da hastaya film izleme ödevi verilmesini, kendini açma ve değişim sağlama amacıyla, karakterlerin ve metaforların kullanılmasını kapsayan yaratıcı terapötik bir girişimdir (Powell 2008).

Sinematerapi’nin örneklerinden biri ise Abby’nin olayıdır: Sinematerapinin kullanıldığı bir vaka örneği olan Abby’yi ele alalım. Ailesi 15 yaşındaki Abby’nin, 17 yaşındaki erkek arkadaşıyla cinsel bir birliktelik yaşamasıyla ilgili endişelere sahiptir. Ancak kızlarıyla bu konuda konuşamıyorlardır. Terapist, bir dahaki seansa kadar ailece, lise çağında hamileliği konu alan, 1988 yapımı “For Keeps” filmini izlemelerini ister. Bu filmi izlemek, ebeveynlerinin Abby’ye onun genç yaşta hamile kalması ve kariyer seçeneklerini değerlendirememesi ile ilgili korkularını açmalarını ve bu sayede Abby’nin doğum kontrol hapı kullanmaya başlamasını sağlar.

 

Kaynakça:

Sinemanın Toplum Üzerindeki Etkisi

https://www.sanatpsikoterapileridernegi.org/sinema-terapi.html#:~:text=Sinematerapi%2C%20e%C4%9Fitimli%20bir%20profesyonel%20taraf%C4%B1ndan,bir%20giri%C5%9Fimdir%20(Powell%202008).

https://gonullupsikolog.org/blog/hayata-sinema-perdesinden-bakmak-filmlerin-psikolojik-etkileri

How Do Movies Affect Society?

 

(Visited 45 times, 1 visits today)