Fikirlerin Gücü ve Bileşimler

Fikirler, insanın düşünebilme yeteneği sayesinde her daim yanında dolaştırdığı dostudur. Yeni bir buluş, yeni bir çözüm, yeni bir öneri… Fikirlerimiz olmasaydı birçoğumuz hayatta kalmazdık. Bir aşcı kendine özgü bir yemek yaparken fikirlerini kullanır. Bir ressam resim yaparken hayal gücünün yanına fikirlerini de koyar. Fikrin anlatılacak çok bir tabiri olmasa da bizler için adeta bir hazinedir. Kim bilir? belki de hayatımızda kulandığımız, gödüğümüz, okuduğumuz çoğu şey bir fikrin icrasırdır. Peki fikirlerimiz gerçekten bir fikir mi? Ya da bizim fikrimiz mi?

 

“Zamanı gelen bir fikrin gücüne hiçbir ordu karşı koyamaz” Victor Hugo. Hugo bu sözü söylerken fikirlerin gücüne inanmıştır ve her fikrin bir zamanı olduğunu düşünmüştür. Zaman geldiğinde ise hiçbir ordunun gücü zamanı gelen fikirden güçlü değildir çünkü fikirler insanın sahip olduğu en büyük silahtır. Hugo bu sözü söylerken aynı zamanda fikirlerin gücünü kaybetmeden zamanında kullanılması gerektiğini de söylemiştir. Eğer bir fikrin varsa durmamalısın ya da korkmamalısın çünkü fikirlerin gücü seni korur ama geç kalırsan ya da vazgeçersen güçle beraber fikirler de kaybolur. Hugo hayatının birçoğunu kitaplar, ölümler ve siyasetle geçirdi. Tüm hayatı boyunca sevdikleri birer birer yok oldu. Doğduğu zamandan itibaren siyasetle hep iç içe olmak zorunda kaldı. Ancak yaşadıkları fikirlerinin önüne geçemedi ve yazmayı bırakmadı. Şimdi ise Fransız edebiyatının en çok ürün veren yazarlarındandır.

“Yeni bir fikir diye bir şey yoktur” Mark Twain. Twain yeni fikirlerin gerçek olmadığına inanmıştır. Onun gözünde fikirler yeni değildir. Fikirler insanların eski fikirleri bileştirerek ve döndürerek yeni bileşimler yapmasıdır. Onun gözünde yeni çıkan her bir fikir eski fikirlerden oluşmuştur ancak eski fikirleri döndürerek hiç görülmemiş bileşimler yapıldığı için yeni fikir diye bir şey yoktur. Elektrik ile arabayı birleştirerek elektrikle çalışan bir araba yapmak yeni bir fikir değil yeni bileşimdir ya da tekerlekten araba yapmak yapmak bir fikir değil bileşimdir. Görülmemiş bileşimler baktığınızda eskiden kullanılan şeylerin döndürülmüş halidir. Peki yeni fikir diye bir şey yoksa bileşimleri oluşturan fikirler o zamanda yeni değil miydi? Ya da bileşim olduğunu söylediği fikirler neden yeni sayılmıyor?

Hugo fikirlerin belirli bir zamanı olduğunu ve o zaman geldiğinde fikirlerin önüne hiçbir şeyin geçemeyeceğini savunuyor, Twain ise yeni bir fikir diye bir şeyin gerçek olmadığını sadece eski fikirleri döndürerek bileşimler yaptığımızı savunuyor. Ben fikirlerin bir güce ve bir zamana sahip olduklarına inanıyorum. Eğer fikirlerin gücü olmasaydı onca buluş ve icat gerçek olmazdı. Ve fikirlerin doğru zamanı olmasaydı şu an bildiğimiz fikirlerin çoğu ünlü olmazdı. Bileşimlerin her biri ise yenidir eski fikirleri birleştirmek bunun yeni bir fikir olmadığı anlamına gelmez. Fikir fikirdir. Nereden çıktığı? Nasıl çıktığının? Ne ile yapıldığının? bir önemi yoktur.

(Visited 35 times, 1 visits today)