FİKİRLER KURŞUN İŞLEMEZ

İnsanlar gelip geçicidir. Fikirler ise kalıcıdır. Hatta daha doğrusunu anlatmak istersek fikirler ölümsüzdür.

Bize yapılan bir eğitimde eski bilgisayar öğretmenim sosyal medyada paylaştığınız her şey size dövme gibi yapışır demişti. Ben ise bu sözü fikirlerle bağdaştırmıştım. Dile getirilen ve karşı tarafa ulaşan bütün fikirler artık ölümsüzdür. İnsanlar her gün yazdıkları cümleleri unutabilirler. Her gün yedikleri tatlının tadını unutabilirler. Ama insanlar düşüncelerini unutmazlar. Başka insanların  bize sunduğu yolları asla unutmayız.

Onun bir fikri var demek benim hayatımda çok fazla şey değiştirmez. Ama benim bir fikrim var demek bana karşı olan bütün bakış açılarını değiştirir. Benim bir fikrim var demek bu yaşam savaşında ben de varım demektir. Ben de bu kargaşanın içindeyim demek ise bana karşı olan düşünceler de  var demektir. Yani bir fikrin mutlaka bir dostu ve mutlaka bir düşmanı vardır. Bu işe mantıken baktığımızda da zaten açıkça görürüz. Ortada bir tez ve bir antitez olmalı ki ikisini birleştirip sentez elde edebilelim. İnsanlığın doğal olarak içinde bulunduğu bu beyin fırtınasında ise önemli olan fikrinizin istediğiniz yönde esen bir rüzgar olmasıdır.

İyi ya da kötü amaçlı olması o kadar çok etkilemez düşüncenin kalıcılığını. Önemli olan düşüncenin hitap ettiği kişi ve söyleniş yeri ile zamanıdır. Siz yabancı uyruklu bir kişiye Türk kültürünün önemi hakkında konuşursanız o kadar çok etkilenmeyebilir. Ama Türk kültürü ile büyüyen bir bireye doğru sözcükleri seçerek bir konuşma yaparsanız onun bütün görüşünü değiştirebilirsiniz. Kelimeleri doğru şekilde dizmek ulaşmak istediğimiz kitleye daha kolay ulaşmamızı sağlarlar. Bu resim yapmaya benzer. Mavinin tonlarını kullanarak çizdiğiniz bir gökyüzünün tam ortasına kırmızı bir çizgi çizmek resmi bozabilir. Ama kırmızının istediğiniz tonunu, alevlerin olduğunu bir başka resme kolaylıkla ekleyebiliriz.

Her insanın bir fikri varıdır. Ama her insan istediği gibi yansıtamaz fikirlerini. İnsanların farklı yorumlayacağından korkar. Ya da emin değildir savunacağı fikirden. İkileme düşerler dile getirme konusunda. Aslında haklılar iki kere düşünmeden konuşmak bazı durumlarda çok büyük problemlere yol açabilir. Benim böyle bir fikrim var demeye çalışırken insanlar senin fikrini alır ve şöyle yaparlar. O anda çeviremezsin olayı. Veya doğaçlama takılamazsın. Bir konuyu araştırmışsındır. Kendine ait düşünceler türetmişsindir. Ama bir hoca seni test etmek için senin cümleni farklı şekillere sokar. Aslında bilmediğin ya da okumadığın bir şey yoktur. Sadece karşı tarafa kendini doğru şekilde anlatamadığın için karşı taraf düşünceni anlayamaz. Sizin insanlığı  kurtaracak fikirleriniz vardır. Ama birileri sizin fikirlerinizden dolayı para ya da güç kaybedeceği için yok etmeye çalışır. 

Sonuç olarak fikirleri fikir yapan etkenler vardır, benim bir fikrim var demenin ise ağır bir yükü. Karşı tarafın sizi anlayabilmesi ise onlara bağlıdır.  Elinde sonunda fark ederler ki fikirler insandan bir kez çıkar ve asla gömülemezler. Fikirler tam bağımsız virüslerdir artık. Bazıları dünyayı değiştirir. Bazıları ise yok eder hale gelmiştir artık.

(Visited 443 times, 1 visits today)