Fikir Cihanı Sarsan bir Namedir

’Fikirler, ordulardan daha güçlüdür.’’ diyen W. M. Paxton’ın bu sözüyle çok önemli bir mesaj vermeye çalıştığını düşünüyorum. Fikirler hayatımızın temelini oluşturuyor. Sabah kalkıp o gün giyeceğiniz kıyafet de bir fikirden oluşuyor, fizik kanunlarını alt üst eden bir kuram da. Geçmişten bugüne, gelmiş olduğumuz noktaya, toplumsal ve bireysel olarak getiren de fikirlerdir. Tarihin başından bu yana savaşlar, çağlar, akımlar başlamış ve sona ermiştir. Fikir adamları bizi 100 yıl ileriye ve 100 yıl geriye götürmüştür. Fakat yeni fikriler oluşmasaydı bahsettiğim hiçbir olay yaşanmazdı. Eğer Kabil Habil’i öldürme fikrine sahip olmasaydı, suç nedir bilmezdik. Demokritus atom fikrini ortaya atmasaydı her şey çok daha farklı olurdu. Her soru bizi bir düşünceye her düşünce de bizi bir fikre itiyor.

 

‘’Yeni bir fikir diye bir şey yoktur’’ diyen Mark Twain’e katılmıyorum.Mark Twain bu cümlesinde aslında şunu söylemeye çalışmıştır; “Yeni bir fikir diye bir şey yoktur. Bu mümkün değil. Biz sadece bir sürü eski fikri alıp bunları bir çeşit zihinsel bir kaleydoskopa koyuyoruz. Şöyle bir döndürüyoruz; bize yeni, görülmemiş bileşimler meydana getiriyorlar. Hem döndürmeye, hem de yeni bileşimler yapmaya devam ediyoruz durmadan ama aslında  bunlar asırlar boyunca kullanılmış olan o aynı, eski, renkli camlar.”Aslında bakarsınız bu fikir yeni değil. Yunan filozof Parmenides’in temel argümanı, filozofların bu farklı varsayımının aynı anda doğru olamayacağı ve bunların aynı anda doğru olmasının bir çelişki olduğudur. Parmenides’e göre; Her şey ebedî ise, hiçbir şey yok olmuyorsa veya yoktan var olmuyorsa, değişim bir şeyin yok olup yeni olması olarak adlandırılıyorsa o zaman değişim yoktur. Çünkü ortadaki varsayım ve buradaki sonuç çelişkilidir.

 

Modernleşmenin temelinde bilgi vardır, bilginin temelinde de yeni fikirler. Ve Victor Hugo’nun da dediği üzere; “Zamanı gelen bir fikrin gücüne hiçbir ordu karşı koyamaz.” Bu yüzden ben her zaman yeni fikirler oluşabileceğini ve her insanın sürekli olarak yeni bir düşünceye gebe olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda fikirlerin yeniden oluşamayacağına ve her fikrin o temel fikre bağlı olduğuna inanmıyorum. Sonuç olarak, ben yeni fikirlerin olabileceğine ve geçmişin, şimdinin ve geleceğin öncüsü olduğuna ve olacağına inanıyorum. Ve her fikrin bir gücü ve önemi olduğunu düşünüyorum. Lev Tolstoy’un da dediği üzere; ‘’Haklı bir fikrin meyve vermemesi mümkün değildir.’’

 

 

 

(Visited 30 times, 1 visits today)