Faydalı Bir Tehdit: Aklı Okuyan Cihaz

Hepimiz zaman zaman başka insanların ne düşündüğünü öğrenmek, bilmek istemişizdir. İşte bir grup bilim insanı da ,aslında konuşma yetisi olmayan insanların anlaşılması için yapmış olsalar da, bir şey düşünürken aklımızın içinde telaffuz ettiğimiz ünlü ve ünsüz harfleri analiz edip kaydedip sonrasında da bir yere aktarabilen bir cihaz geliştirdiler, peki bu cihazın kullanılması ne kadar doğru? 

Bu cihaz çoğu alanda herkesin işine yarayabilecek bir cihaz. Örneğin suçluların tespitinde inanılmaz fazla iş yapma potansiyeli var veya cihazın zaten asıl amacı olan konuşma yetisi olmayan insanlar için de oldukça yararlı bir cihaz. Yine de ben bu cihazın yaygın bir şekilde kullanılmasını çok doğru bulmuyorum. Bu yazımda artılarına rağmen neden yaygın kullanımını doğru bulmadığıma değineceğim. 

İlk olarak insanların hayatlarının her anında haşır neşir oldukları çevrelerini düşündüğümde bu cihazla ilgili çok fazla eksi yön fark ettim. Bu cihazı herkes kullandığı zaman aklından bir anda geçen çok önemsiz bir düşüncenin insan ilişkilerinde çok önemli olumsuz etkileri olabilir. Mesela arkadaşınızla dolaşırken bir anda içinizden bir tabela okudunuz veya aslında düşünmediğiniz arkadaşınızla alakalı saçma bir düşünceyi aklınıza getirdiniz. Bunu, siz isteyerek yapmadınız ama bunu arkadaşınıza açıklayamazsınız ve muhtemelen arkadaşınızla kavga edersiniz veya önemli bir iş görüşmesinde alakasız o ortama uygun olmayan bir şey düşündünüz yakın çevrenizde bu cihaz sizi çok fazla kez derde sokabilir ve zamanla sizi bu çevrenizden soyutlaştırabilir. Bunların yanında cumhurbaşkanı gibi önemli bir şahsın mitingine veya bir konuşmasına gittiniz diyelim. Aklınızdan geçen olur olmadık bir şey sizin oradaki can güvenliğinizi bile tehdit edebilir. Çevre dediğimiz yapının her yapıtaşına bu cihaz zarar verir; iş hayatınızı, insan ilişkilerinizi ve sosyal yaşamınızı ciddi ölçüde tehdit eder.  

Bu cihazın günlük hayatımızdaki yaygın kullanımını bu yüzden doğru bulmuyorum fakat bu çalışmayı doğru bulmasam da bu cihaza baktığım zaman teknolojimizin bu alanda geldiği noktanın ne kadar geliştiğini görüyorum ve bundan hayranlık duyuyorum. Bu tür gelişmeleri yaşadığımız her an insan vücuduna dair daha fazla farklı konuya hakim oluyoruz ve insan vücudundaki engelleri kaldırıyoruz. Sanırım bu cihazda gördüğüm en büyük artı insanların beyin ve beyin sinyalleri hakkında daha fazla sınırı aşması. Bunun yanında engelli ve felç insanların hayatlarını kolaylaştırma konusunda insanların sürekli bir şeyler üretme hevesinde olup bu amaçla bilmediğimiz konularda bile ortaya orijinal fikirlerin çıkması. Dediğim gibi, ne kadar bu cihazın yaygın kullanımını takdir etmesem de bu cihaz sayesinde aşılan engellerden ötürü bu çalışmayı üstlenen Kaliforniya Üniversitesi öğrencilerine olan takdirim sonsuz. 

(Visited 47 times, 1 visits today)