Faruk Nafiz Çamlıbel “Sanat”

Faruk Nafiz Çamlıbel “Sanat” adlı şiirini düzyazıya çevirdim.

Şiirde, hayatın sanatın önemli ve yeri vurgulanandır. Sanat, yalnızca bir hobi ya da eğlence değil, doğru ve başkalarına anlatmak gibidir. Sanatçının, topluma ışık tutması beklenir ve kendi düşüncelerini  dışa vurması. Sanat, düşündüren bir araçtır ve toplumu birbirine bağlı tutan.

Sanatın, anlam ve güzellik arayışında insanı beslediği ilerleyebilir. yine de insanın içsel yolculuğunda rehberlik ettiği belirtilir. Sanatın geçmişle ve gelecekle bir bağlantısı  olduğu. Bunların yanı sıra eğer sanatın evrenselliğini ve onun insan ruhunu nasıl etkilediğini anlatırken, zamanda sanatın toplumsal sorumluluğunu da gözler önüne serer.

1.AÇIKLIK

Şiir,  sanatın önemini ve sanatçının rolünü daha okuyucuya hissettirerek anlatırken düzyazıda daha gerçekçi ve mantıklı bir şekilde açıklanması.

2.AKICILIK

Şiirde okurken yazıyı anlamak daha zorlaşır çünkü içinde çok fazla metafor deyim ve atasözü bulundurur ama düzyazı halinde okurken daha bilindik kelimeler kullanılır ve daha akıcı okunabilir.

3.YALINLIK

Şiirdeki dil, sanatın karmaşık yapısını daha anlamla ve düşündüren kelimeler kullanırken , düzyazıda daha sade bir dil tercih edilir.

4.DURULUK

Şiir duyguları daha yoğun bir şekilde ifade derken düzyazıda bu görülmez

5.ÖZLÜLÜK

şiirde daha güçlü ve anlamlı kelimeler kullanılırken düzyazıda daha çok kelime ve daha az özgünlük bulunur

6.DOĞALLIK

Düzyazı, dilin doğal akışını daha iyi ifade edebilir. Şiir, bazen sanatsal bir dil kullanarak doğallığı bozabilir.

7. İNANDIRICILIK

Şiiri okuyan bir kişi düzyazıya göre üzerinde daha büyük bir etki bırakır çünkü şiiri daha hissederek okur.

(Visited 11 times, 1 visits today)