Günümüzde gerek okul yönetimleri gerek veliler gerekse öğrenciler arasında büyük bir tartışma konusu olan “okullarda forma giymenin olumlu ve olumsuz yönleri” hakkında hala tam bir karara ulaşılamamıştır. Bu nedenle ise dünyanın her bir tarafında formalar ile ilgili farklı prosedürler yürütülmektedir. Bir kesim kurallara sıkı bir şekilde tutunurken bir kesim ise bu kuralların gereksiz olduğunu düşünmekte. Bu yazıda ise bu düşüncelerin nasıl savunulduğu ve nedenleri hakkındaki detayları öğreneceğiz.
Okullarda üniforma giyilmesinin birçok olumlu tarafı vardır. Örneğin öğrenciler forma giydikleri zaman herkes ile eşit olmuş olur. Farklı maddi durumdaki ailelerin çocuklarının hep beraber ortak bir noktada birleşmesini bu sayede de ayrımcılığın en aza indirgenmesini sağlar. Bir başka açıdan bakarsak herkesin düzenli olarak forma giymelerinin disiplin konusunda onları önemli derecede geliştirdiği düşünülmektedir. Nasıl mı? Öğrenciler üstlerinde okuldan bir parça taşırken ait oldukları yeri daha çok benimserler ve böylelikle bulundukları ortamı daha ciddi bir şekilde ele almaya başlarlar.
Zaman açısından sağladıkları tasarrufu da unutmamak gerek! Öğrenciler her sabah yeni bir kombin seçmek zorunda kalmadan pratik bir şeklide giyinebiliyorlar. Ayrıca sabah erkenden seçim yapmaya başlamak zorunda kalmadıkları için “karar verme yorgunluğu” denilen sürece daha az maruz kalmalarını ve okuldaki verimlerinin artmasını sağlıyor.
Ancak formaların olumlu yönlerinin yanında karşı çıkılan birtakım etkileri bulunmakta. Formaların en çok okul ortamında kullanıldığı bir gerçek. Ancak gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin her gün tekdüze kıyafetler giyip okula gitmeleri kişileri kısıtlamış oluyor. Çünkü gelişim çağında olan çocuk ve gençlerin en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de kendilerini ifade edebilmektir ve bu her zaman sözel olmak zorunda değildir, onlara tekdüze bir görüntü yaratarak fikirlerinin önüne bir perde çekiyoruz diyebiliriz, yani aslında çocukların elinden kendilerini ifade edebilme şekillerinden birini ellerinden seçim hakkı vermeden almış bulunuyoruz. Birde işin içine herkesin farklı fiziksel yapıları girince öğrencileri biraz zorlayan bir duruma dönüşebiliyor. Okul formalarını rahat edemedikleri için giymek istemeyen sayısız öğrenci bulunmakta.
Her ne kadar farklı ekonomik yapıları kamufle etmede yardımcı olsa da çocukların kısa bir zaman zarfında ne kadar çok büyüyebildiğini ve ne kadar çok oyun oynayıp üstünü başını mahvedebildiğini biliyorsunuz. Bu yüzden yine yeniden forma satın almak da bazı aileleri maddi olarak zorlayabilir.
Uzun lafın kısası, formalar olumlu ve olumsuz açıdan birçok farklı görüşe sebep olmuştur. Bu probleme çözümün ise tekdüzelikten kurtularak her bölgede ihtiyaçlara yönelik bir süreç izlenmesiyle olabileceğini düşünüyorum. Böylelikle kimseyi maddi açıdan zorlamadan ama öğrencilere de istedikleri imkanları sağlayabilecek bir eğitim-öğretim ortamı yaratılabilir. Önemli olan kuralların olması gerekene göre entegre edilmesidir.