Fareler mi Denektir, İnsanlar mı ?

En ilkel zamanlardan şimdiye kadar uzanan bu zaman diliminde, insanlar olarak eski zamanlara göre çok geliştik. Özellikle teknoloji ve bilim alanlarında. Tabii teknoloji ve bilim gelişmeleri sonucu tıp dallarında da önemli projelere imza atıldı ve modern tıp gelişti. Ayrıca tıp alanında ki gelişmeler gündelik hayatımızı oldukça etkiledi.

Tıp konusunda yapılan çalışmalar ile birlikte gelişimi en çok hissedilen sektörlerden biri de ilaç sektörüdür. Şimdi düşünmenizi istiyorum, her başımız ağrıdığında ya da önemli sağlık problemlerini kolay geçiştirebilmek için kullandığımız ağrı kesici ilaçların var olmaması durumunda ne yapardınız, bu hayatınızı nasıl etkilerdi? İlk bakışta bu size çok önemsiz ya da hayatınızı doğrudan etkileyecek bir şey gibi durmuyor olabilir. Fakat ilaç sektöründe gelişmeler yaşanmasaydı modern tıp gelişemezdi.

Kullandığımız ilaçların nasıl test edildiğini de merak ediyorsunuzdur diye düşünüyorum. Açık konuşmak gerekirse çoğu ilaç üretilirken test aşamasında fareler kullanılıyor. Sizi çok şaşırttığını düşünmüyorum fakat neden özellikle fareler üzerinde denendiği sorusunun cevabı sizi şaşırtabilir. Fareler insan DNA ‘sına çok yakın bir DNA yapısına sahip oldukları için en doğru ve net sonuçları ilaçları fareler üzerinde deneyerek alabiliriz. Daha net konuşmak gerekirse yüzde 75 – 90 lık oranda DNA ların birbirine benzemesi nedeniyle ilaçların fareler üzerindeki etkisi neredeyse insanlar ile aynıdır. Yani bu konudaki tek alternatifimiz farelerdir.

Farelerin denek olarak kullanılması insanların arasında çoğu zaman fikir ayrılıklarına yol açsa da benim fikrimce farelerin denek olarak kullanılması mantıklı bir durumdur ve bu fikre katılıyorum. Bu fikrin doğru olması ya da olmaması tartışılır bir konudur, fakat işin içine mantık girerse bu tartışmaya kapalıdır. Çünkü ilaçları test etmek için farelerden daha iyi bir alternatifimiz olmadığından bunu onların üzerinde denemek zorundayız. Hayvanların tarafından bakarsak bu durumun vahşice, canice ve hayvan haklarına aykırı olduğu söylenebilir. Fakat daha önce de söylediğim gibi bunu yapmak zorundayız.

İlaçlar insanlar üzerinde denenebilir fikri doğru fakat mantıklı bir fikir değil. Çünkü fareler, insanlarla karşılaştırılacak olursa insanlara göre çok fazla sayıda doğum yapmaktadır ve bu nedenle nesillerinin tükenme olasılığı insanlara göre çok düşüktür. Farelerin ömrünün 5 ila 7 yıl olduğunu ve yılda 7 doğum yaptığını göz önünde bulunduracak olursak farelerin ömürleri boyunca doğurabilecekleri yavru sayısı ortalama 36-49 arasındadır, fakat sağlıklı bir birey ömrü boyunca maksimum 12 ila 13 doğum yapabilir. Ayrıca işin şöyle bir tarafı da var, İnsanlar farelere göre çok daha gelişmiş canlılardır ve bu yüzden insanların neslinin devam etmesi daha önemlidir. Bunu daha net açıklayacak olursak, 10 insan bir araya gelip 1 fareyi kurtarır fakat 10 fare bir araya gelse 1 insanı kurtaramaz.

 

(Visited 29 times, 1 visits today)