Benim annem mimar bir akademisyen. Dolayısıyla onun bazen mimarlık üzerine sohbetlerini bazen de eğitimim konusundaki tavsiyelerini dinlerim. Kendisiyle mesleği ile ilgili sohbet ederken bana en beğendiği ve takdir ettiği mimarın Zaha Hadid olduğundan bahsetmişti. Ben de bu ayın blog konusu olarak Zaha Hadid’i araştırmaya karar verdim ve araştırmam sırasında fantastik bir dünyaya adım attığımı hissettim. Bana bu fantastik dünyanın kapılarını aralayan Zaha Hadid’in hayatından sizlere kısaca bahsetmek istiyorum.
2004 yılında aldığı Pritzker ödülünü alan ilk ve tek kadın mimar olma ünvanına sahip olan Hadid, Bağdat doğumlu ve Irak asıllıymış. Öncelikle Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik eğitimi almış. Daha sonra Londra Mimarlar Derneği’nde mimarlık kariyerine başlamış. 1979 yılında kendi şirketini kurmuş ve sonrasında dünyanın dört bir yanında çok başarılı bina tasarımlarına imzasını atmış. 2008 yılında Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69. sırayı almış. Zaha Hadid’in bina tasarımları dışında dünyaca ünlü yelkenli, takı, kıyafet ve ayakkabı tasarımları da var. Kendisi tam anlamıyla sanatçı bir kimliğe sahip. Ayrıca bir başka kimliği de prestijli eğitim kurumlarında akademisyenlik yaparak mimarlık eğitimine katkı sağlamış olması. Ne yazık ki bu denli başarılı bir tasarımcı ve mimar olan zaha Hadid, 30 Mart 2016’da bronşit tanısı konularak hastaneye kaldırılmış ve hastanede geçirdiği kalp krizi sonucu Miami’de hayatını kaybetmiş.
Annemin söylediği gibi kendisinin ölümü bence de dünya mimarlık tarihi için çok büyük bir kayıp. Umarım kendisinin yetiştirdiği mimarlar onun yolunda ve onun çizgisinde devam edebilirler…
KAYNAKLAR
- https://listelist.com/zaha-hadid/
- http://sanatkaravani.com/dekonstruktivist-mimar-zaha-hadid/
- https://onedio.com/haber/zamansiz-olumuyle-uzen-unlu-mimar-zaha-hadid-in-olaganustu-10-eseri-701090
- https://www.elitetraveler.com/features/zaha-hadids-futuristic-superyacht-revealed