Fabrikada robotlaşma

Tarihte robot sözcüğü ilk olarak Çek oyun yazarı Karel Capek tarafından kullanılmıştır . Bu tarihten sonra robot ile ilgili ciddi gelişmeler olmuştur . 1950 yılında Psikolog William Gery Walter, ilk otonom robotu üretmiştir.  1968 ile 1972 yılları içinde  Stanford Araştırma ve Bilim Enstitüsü’nde güncelleştirme yapılan robot Shakey, sadece iki yön hareket edebilme, hareketlerini kendi kendine oluşturabilme ve uygulama  özelliğine sahiptir. Shakey ile birlikte otonom robotlara doğru önemli ve güçlü  bir adım atılmıştır

Günümüze kadar bu şekilde devamlılığını sürdüren robotlar artık evimize kadar girmeyi başardı. Örneğin;  robot elektrikli süpürgeler sizi yormadan tüm odaları kolayca temizleyebilmektedir. Fabrikalarda da yerini alan robotlar, 2018 yılına kadar işçiler için birer yardımcı gibi gözükse de 2019 yılından itibaren aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. Robotlara gelen yeni  bir yazılım artık onları daha zeki hale getirmiştir . Bir işveren düşünün; izin isteyen, yorulan, mola veren, hastalanan, maaş alan, sigortası ödenen bir çalışan mı daha avantajlı yoksa mola vermeyen, yedi yirmi dört çalışan, hastalanmayan, izin istemeyen, sigortası olmayan, masrafsız, sadece elektrik tüketen ve bunlara ilave olarak bir çalışandan 30 kat daha fazla iş yapabilme gücüne sahip bir çalışan mı? Elbette işveren kendi ekonomik çıkarlarını göz önünde bulundurduğundan insan yerine robot çalışan tercih edecektir.

Bir araştırma ve bilim dergisinde 2100’lü yıllarda orta büyüklükte bir fabrikada çalışan sadece 8 insan olacağını belirtmiştir. Bu 8 çalışanın yarısı teknoloji konusunda iyi eğitim görmüş, robotların bakımında etkin rol oynayan kişilerden diğer yarısı da fabrikanın ürettiği ürünlerin kalite kontrol departmanında görev yapacak kişilerden oluşacaktır. Geriye kalan on binlerce işçinin ekmeğini robotlar yiyecektir . Fabrikada herhangi bir hırsızlığı önlemek için de güvenlik yerine askeri silah ile donatılmış yüksek teknolojiye sahip robotlar olacağı doğrultusunda söylemler vardır . Ortalama bir büyüklükte bir fabrika düşünün toplam 1000 kişi çalıştırıyor. Bu çalışan insanların  yerini robotlar aldıktan sonra sadece 8 kişi kalıyor.Peki hiç düşündünüz mü geriye kalan dokuz yüz doksan iki kişiye ne olacak? Bu kişiler işsiz kaldıklarında geçimlerini nasıl sağlayacak?

Teknolojinin gelişmesi işgücü anlamında işverene kazanç sağlasa da işini kaybedenler için büyük bir yıkıma neden olacaktır. Aynı madalyonun görünen ve görünmeyen yüzü gibi. Teknoloji çağımızın parlayan bir ışığı olsa da işsiz kalanlar için ‘Teknoloji icat edildi, mertlik bozuldu’ sözünden öteye gidemeyecektir.

(Visited 147 times, 1 visits today)