Evrensel Bilim 🪐🌍🌌

 “Bilim, bütün dünyanın malıdır. Milletlerin sınırını tanımaz” demiş Goethe. Gerçekten de çok doğru. Bilimin           tanımda bile evrensel olduğu belirtilir. “Bilim, bazı yöntemlerle elde edilen, uygulamalarla doğrulanan, her zaman  her yerde geçerlilik nitelikleri taşıyan yani evrensel olan bilgidir.”Bilim ile yaşam aslında içe içe iki kavramdır.

Bilimi derslerden ya da kitaplardan ibaret görmeden aslında her şeye farklı gözle bakıp merak ederek günlük hayatımıza sindirebilirsek hakkını da vermiş oluruz. Çünkü bilim aslında var oluşumuzdan bu yana hayatımızda olan bir kavramdır.

İçinde bulunduğumuz modern yaşama geçmenin en önemli kaynağı bilimdir. Ve düşünecek olursak milletlerin sınırlarından bağımsız olarak yani bir bilgi hangi millet sınırlarında çıkmış olursa olsun tüm dünya bundan etkilenir ve literatüre geçerek tüm dünyayı ilgilendiren bir bilgi olur.

Örneğin; suyun kaynama noktası İsveçli bilim insanı Celsius tarafından bulundu ama bu bilgi tüm dünya tarafından bilinen evrensel bir bilgi oldu. Sadece İşveç sınırlarında kalmadı.

Ya da günümüzden bir örnek vermek gerekirse, Covid-19 hakkındaki araştırmalar, elde edilen bilgiler ve aşının bulunması bilimin ta kendisidir ve bu bilgi tüm dünyada paylaşılmaktadır.

Her ne kadar insanlığın tarihçesinde bilgi yani bilim zaman zaman milletler içinde saklanarak ticari ya da ilahi güç gibi kullanılmış olsa da genele bakarsak evrenseldir ve evrensel olmalıdır. Günümüze kadar gelen bilgi birikimi yani bilim farklı dinlerin, dillerin ve belli tarihçesi olan farklı toplumların ortak ürünüdür.

(Visited 35 times, 1 visits today)