Evrenin Ücra Köşelerine Yolculuk

Dünya benzeri bir gezegene yerleşip koloni kurmak insanların kafasını en eski yıllardan beri yoran bir idedir. Bazılarına, dünya ötesi bir gezegende yaşam bir bilim kurgu romanını anımsatır. Bazılarına ise (ben dahil) insanoğlunun geleceğinin tek çaresi olarak düşünülür. Benim gibi şahısların tek çare olarak kabul ettikleri bu projeyi kim gerçekleştirebilir?

Ben o umarı gerçekleştirecek kişinin rol modelim Elon Musk ve şirketi, SpaceX olduğunu düşünüyorum. Elon Musk SpaceX’in hem kurucusu hem de Ceo’sudur. SpaceX konu uzay olunca çokça marifet sergilemiş ve sergilemeye devam etmektedir. En basit başarılarından biri bir uzay aracını başarıyla fırlatan, yörüngeye yerleştiren ve kurtaran ilk özel şirket olmaktır.

 SpaceX ve Elon Musk’ı duyan bir kişi Ahmet olsun. Ahmet’in zihnini yoran düşüncelerden biri şu olabilir : “ Hülyalar peşinde koşup tonlarca masraf yapmaktansa dünyamızdaki iç burkucu sıkıntıları çözüm bulsalar ya! Örneğin saçma sapan roketler inşa etmektense Afrika’da açlık sıkıntısı çeken kesimlere gıda yardımı yapılabilir .” Lakin şunları bilmemektedirler. Dünyamızın şu anki maruz kaldığı problemler gelecekte sorun bile sayılmayacak. Öyle sorunlarla karşı kalacağız ki tek seçeneğimiz dünyadan ayrılmak olacak. Mesela dünyada kuraklık ve deniz seviyesinin yükselmesininin yanı sıra, dünya çapında çeşitli olası değişiklikler olacak. Yoğun ısı dalgaları, artan bulaşıcı ve solunum yolu hastalıkları vakaları, özellikle yüksek enlemlerde ekosistemlerde değişiklikler ve biyolojik çeşitlilik kaybı olacak.

Daha önce bahsettiğim Ahmet benzeri kişiler dünya ötesi bir gezegende hayat düşününce, akıllarına bilim kurgu filmleri gelir. Kısacası böyle bir şeyin gerçekleşeceğine inanmazlar. Bu şahısların ağızlarını açık bırakacak olan, Elon Musk’ın son zamanlarda basın toplantısında yaptığı bir konuşmayı paylaşayım:SpacX’in, insanları Marsa 2026’dan önce indireceğinden oldukça eminim” Peki Elon Musk niye uzayda koloni kurmak istiyor? Aynı toplantıda bunları da ekledi: “Tek gezegen türlerinden biri olmak istemiyoruz, çok gezegenli bir tür olmak istiyoruz. “İnsanların aya son gidişinin üzerinden neredeyse yarım yüzyıl geçti. Bu çok uzun, oraya geri dönmemiz ve ayda kalıcı bir üs kurmamız gerekiyor. Ve sonra bir uzay uygarlığı, çok gezegenli bir tür olmak için Mars’ta bir şehir inşa edilmeli. ” Musk, insanları Marsa Staship adlı roketiyle göndermeyi planlıyor.

Sonuç olarak dünyamızdaki sorunlarla ilgilenilmesin kesinlikle demiyorum. İlgilenilsin çünkü hep başka bir gezegen var düşüncesiyle hareket edersek eninde sonunda eninde sonunda ev diyebileceğimiz yer kalmaz. Ama her zaman asıl hedefimiz başka bir gezegende koloni kurmak olsun çünkü bu dünya geçip gidecek. Aya ikinci basan astronot Buzz Aldrin’in hoş bir sözü var: “Mars orada ulaşılmayı bekliyor. ”

(Visited 25 times, 1 visits today)