Zamandan ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde öğrencinin ve öğretim üyesinin okula gelme zorunluluğu olmaksızın mevcut var olan bilgisayar teknolojileri yararları ile tamamen sanal ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak derslerin işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar izleyebileceği ve görüntüleyebileceği, günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin hızla bilgisayar ortamında geçtiği akılcı, çağdaş, yenilikçi bir eğitim sistemidir. Günümüz koşulları nedenleriyle okullar artık uzak eğitim sistemine geçmek zorunda kalmıştır. Uzaktan eğitime okullar belirli bir miktarda yatırım yapmıştır. Bunun nedeni ise öğrencilerinin eğitim-öğretim hayatlarında geri kalmasını istemedikleri için. Ama uzaktan bazı artıları ve bazı eksileri vardır. Ama bazı okullar bu süreç bittikten sonra da uzaktan eğitime devam etmek istiyor. Şimdi ise uzaktan eğitim artılarından bahsedelim.
Uzaktan eğitim fırsat eşitliği sağlar, coğrafi ve bölgesel engelleri ortadan kaldırır. Coğrafi ve bölgesel engelleri ortadan kaldırır dediğim okula gitmek zorluk çekenlere yardım eder. Öğrencilerin çalışmalarına hiç ama hiç aksatmadan devam etmelerini sağlar. Fiziksel engelli öğrencilere eğitim öğretim olanağını kolay bir şekilde sağlar. Öğrendiğimiz bilgilerin çok hızlı ve çok kolay bir şekilde erişim sağlanır. Canlı ders haricinde ders videolarını istediğimiz saatte ve zamanda izleyebiliriz. Bu da demek oluyor ki sabah geç kalksak bile ders videolarını istediğimiz saatte izleyebiliriz. Ayrıca uzaktan eğitim ek harcamaları ortadan kaldırır. Ek harcamalar dediğim ulaşım, yemek vb. şeylerin harcamalarını ortadan kaldırır. Eğitimde öğrenme yöntemi, teknikleri ve amaçları doğrultusunda oldukça esnek ve çeşitlidir. Şimdi ise uzaktan eğitimin dezavantajlarına gelelim. Online eğitimde yüz yüze bir iletişim söz konusu değildir. Bu nedenle spesifik konular sıkıntı yaratabilir. İnternet bağlantısının olduğu her yerden alınan bir eğitim olmasına rağmen bağlantı sorunlarında uzaktan eğitim kesintiye uğrayabilir. Ders saatinin süresinin belli olması ve bunun internet bağlantı sorunları ile geçmesi oldukça sıkıntılı olabilir. Deneysel ve uygulamalı bir eğitim alma söz konusu değildir. Bazı örnekler kendimden de vermem gerekirse ben uzaktan eğitimin çok fazla verimli olduğunu düşünmüyorum çünkü anlamadığımız soruyu o anda sorma fırsatımız olmuyor. Bunun sonucunda bazı dersleri tam anlamıyla anlayamıyorum. Soramadığım zaman ise arada boşluk oluşuyor. Boşluk oluştuğu zaman ise konu anlayamıyorum. Ama günümüz şartları nedeniyle bu eğitim sistemi uygun görülmektedir. Ancak uzaktan eğitim herkes için uygun olduğu gibi rahat ve esnek bir sistemdir. Ve uzaktan eğitim gelişmiş aletler ve araçlar ile eğitim-öğretim olanağı sağlar. Öğretmenler ile dinamik ve etkileşimli eğitim-öğretim fırsatları sunar.
Ama benim düşüncem bu korona virüsü bittikten sonra uzaktan eğitimin belirli aralıklar ile devam ettirmek gerekmektedir. Çünkü evinin uzaklığında dolayı okula gidemeyen öğrenciler için gayet iyi ve mantıklı bir sistemdir. Ayrıca okuldan sonra anlamadığımız konuyu istediğimiz zaman istediğimiz kadar dinleyebilmemizi sağlar. İşte bu yüzden bence uzaktan eğitim sistemi devam ettirilmelidir
kaynakça: http://uzem.cbu.edu.tr/tr/uzaktan-egitim-nedir