EVDEN ÇALIŞMAK (HOME OFFICE)

Günümüzde hızla ilerleyen teknoloji ile hayatımıza birçok yenilik ve farklılık gelmiştir.Teknolojinin faydaları olduğu kadar zararları da vardır.Teknolojik gelişmeler iş hayatını değişime uğratmıştır.Peki, siz bu yeniliğin getirdiği zararların farkında mısınız?

Gelişen teknolojiyle şirkette çalışan insanların çoğu işlerine şirkete gitmeyerek evlerinde devam etmektedirler. Yani insanlar artık “ev ofis” mantığıyla çalışmaktadırlar. Evden çalışmak daha az masraflıdır çünkü yol masrafı ve yemek masrafı olmayacaktır. Sabah erken kalkmak gibi bir mecburiyet ortadan kalkacaktır. Her ne kadar çoğu insan bu fikrin faydalı olduğunu düşünse de aslında faydası olduğu kadar ciddi sorunlara yol açabilecek yönleri de vardır.Evde çalışmak kişinin işine verdiği dikkati düşürebilir.Kişi zaman kontrolünü kaybedip işlerini bitiremeyebilir veya geç saatlere kadar çalışmak durumunda kalır. Kişi ofisteki koşuşturmacanın akımına kapılıp işine yoğunlaşabilir fakat ev ortamında çalışmak kişi için doğru olmayabilir. İnsanlar, iş hayatındaki trafiğe girmeyerek, koşuşturmadan uzak durarak kendilerini psikolojik olarak daha iyi hissetmektedirler fakat bu rahatlık ve hareketsizlik sağlık problemlerine yol açmaktadır. Uzmanlar günde 10.000 adım atılmasını şiddetle önermektedir fakat ev ofis mantığıyla iş hayatına devam eden insanlar sağlıklarına gereken önemi verememektedirler. Bu hareketsizlik kişide kilo alımına hatta obeziteye, kalp rahatsızlıklarına, eklem ağrılarına ve bu tür hastalıklara yol açmaktadır.Evde çalışmak insanlara cazip gelse de, kolay ve rahat görünse de beraberinde birçok sorunu getiren bir yaşam tarzıdır.

Ev ofis mantığıyla çalışan insanların gün içinde zamanının çoğunu belli sebeplerden dolayı  bilgisayar başında geçirmektedir.Fakat bilgisayar ve telefon radyasyon yaymaktadır ve radyasyon kansere, göz kataraktına yol açmaktadır. Evden çalışmak kişinin sosyalliğini azaltan bir yaşam tarzıdır. Evde çalışmak görüldüğünden daha zordur. Evde çalışan çoğu insan ofisten eve mobbing yani baskıdan dolayı geçtiklerini, kendilerini evde daha rahat ve özgüvenli hissettiklerini söylemektedirler. Mesela bir köşe yazarı için ev ofis uygun olurken bir pazarlamacı veya reklamcılık sektöründe olan birisi için evden çalışmak uygun olmayabilir.İnsanlar evden çalıştığı zaman tek başlarına olurlar. Başlarında yönetici veya etraflarında sevilmeyen çalışma arkadaşları olmaz fakat kişi her ne kadar bu durumun farkında olmasada evden çalışmak asosyalliği, tembelliği beraberinde getirebilir.

Kişi evden çalışıp, çalışmayacağını dikkatlice düşünmelidir.Her şeyin faydası ve zararı bulunduğu gibi evden çalışmanın da faydası ve zararı vardır. Kendine en uygun olan çalışma tarzını seçmelidir.Kişi evden çalışmanın getireceği sorumluluklara ve  düzene hazır olmalıdır çünkü belli bir düzen olmazsa evden çalışmak faydalı olmayabilir.

(Visited 131 times, 1 visits today)