2020 Ocak ayı sonu itibariyle ortaya çıkan ve neredeyse bütün dünyanın başına bela olan Korona virüsünden dolayı alt yapısı bulunan birçok ülkede uzaktan eğitim modelleri kullanılmaya başlamıştır.Uzaktan eğitim modelleri eş zamanlı (senkron) ve eş zamansız (asenkron) olarak ikiye ayrılır , saha sonra bu başlıklar da kendi içlerinde etkileşimli ve pasif olarak bölünürler. Bu eğitim modelleri farklı ortamlarda bulunan ve yüz yüze eğitim yapılma imkanı olmayan durumlarda olan öğrenci ve öğrenme faaliyetlerini İnternet, televizyon ve posta gibi iletişim teknolojileri kullanarak gerçekleştirdikleri sistemlerdir.
Uzaktan eğitim modeli dünyada ilk olarak İngiliz yazar İsaac Pitman tarafından 10 ocak 1840 yılında bulunmuştur ve uygulanmıştır. Bu eğitim modeli İsaac Pitman’dan sonra Amerika’daki Chicago Üniversitesinde ve Türkiye’de Eskişehir Üniversitesinde uygulanmıştır. Son günlerde korona virüs pandemisinden dolayı birçok okulda uygulamaya geçmiştir. Çoğu eğitimci ülkemizde bu modelin kullanım sürecinin 2019-2020 eğitim öğretim yılının sonuna kadar devam edeceğini söylüyor. Peki bu durumun eğitim sistemimize faydaları ve zararları nelerdir? Öncelikle bu eğitim modeli uygulanmasaydı çoğu öğrenci yeterli eğitim alamayacaktı veya eğitimi yarım kalacaktı; uzaktan eğitim sayesinde devlettin eğitim giderlerine harcadığı para miktarı azalmıştır; öğrenciler evlerinde daha konforlu şekilde eğitim alabilmektedir ;öğrenciler derslerine daha fazla zaman ayırabilmektedir; öğrenciler eğitim görmek için okula gitmek veya gelmek zorunda kalmıyor… Kısacası uzaktan eğitim öğrenciye birçok kolaylık sağlıyor. Fakat uzaktan eğitim birçok kolaylığı olsa da bir o kadar da zorluğu vardır. Dersler bilgisayar ve televizyon gibi iletişim teknolojileri üzerinden yapıldığı için ve öğrenciler evlerinde oldukları için odaklanmak zorlaşıyor. İnternet altyapısı olmayan evlerde uzaktan eğitime katılım mümkün olmuyor ;öğrenciler ders sırasında başka uğraşlarla ilgilenip ders dinlemeye biliyor; uzaktan eğitimde sınavlarda kopya çekilebiliyor; uzaktan eğitim modelinde yapılan ders sayısı azalıyor ve daha bunlar gibi birçok eğitim zorlaştıran etken daha var.
Peki korona virüsü bittikten sonra uzaktan eğitime devam edilmeli mi? Uzun lafın kısası eğitimin bu kadar önemli olduğu bir dönemde uzaktan eğitimi korona virüs pandemisi bittikten sonra devam ettirmek ülkemizde eğitim kalitesini düşürecektir. Uzaktan eğitim öğrenciler için daha kolay olsa da birçok zorluğu da vardır.