Merhabalar. Hepimizin kabuslarını süsleyen (!) bu muhteşem canlıları gelin yakından tanıyalım. Yakından tanıdıkça bu güzel canlıların o kadar da korkulacak canlılar olmadığını anlayacaksınız.
Bu arada konunun içeriği ve içinde bulunan görseller nedeni ile araknofobisi olan herkesten özür diliyorum.
- Tarantula nedir?
Tarantulalar genellikle Kuzey ve Güney Amerika’da yaşayan, üstü sert bir iskeletle kaplı, bacaklarında ve gövdesinde tüyler bulunan örümcek familyasındandır. Genel olarak 8 bacak 2 kol ve 2 dişe sahip olan tarantulalar ağaç kavukları, tüneller ve çoğunlukla nemli ortamlarda yaşarlar. Her türün kendine has davranışları ve farklı zehir türleri vardır.
Tarantulalar yeni dünya ve eski dünya türleri olarak ikiye ayrılır. Yeni dünya türleri Kuzey ve Güney Amerika’da bulunan çekingen, zehir seviyesi düşük, ısırmak yerine bombalama tüylerini kullanmayı tercih eden türlerdir. İlk kez tarantula besleyecek kişilere önerebileceğim türlerdir. Eski dünya Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’da yaşayan zehir seviyesi kuvvetli, ısırmaktan asla çekinmeyen, hızlı ve saldırgan türlerdir. Yeni başlayanlara önerilmez.
Gelelim en can alıcı noktaya ! Evde tarantula besleyebilmek için bilmeniz gereken birkaç terim var. Yazımızın devamında da bu terimlere ihtiyacınız olacak.
- Teraryum: Tarantulamızı içinde bakacağımız alana verilen isimdir.
- Substrat: Teraryumun zemini kaplayacak torf, vermikülit ve kile verilen genel isimdir.
- Sling: Yumurtadan (kokondan) yeni çıkmış yavrulara denir.
- Ağaç türü: Ağaç kovuklarında yuva yapan utangaç ve nem gereksinimi yüksek olan türlerdir. En güzel örneklerinden ikisi şunlardır: Avicularia versicolor ve Poecilotheria metallica.
- Yer türü: Orman zemininde yaşayan ve çok geniş bir tür yelpazesine sahip olan türlerdir. Zehir seviyeleri genellikle düşük ve nem ihtiyaçlara ortalama düzeydedir. Yeni başlayanlara önerilir. En bilindik türleri Brachypelma boehmei ve Brachypelma smithi.
- Tünel türleri: Ormanlarda veya savanaların zeminlerindeki tünel biçimindeki oluşumlarda yaşarlar, zehir seviyeleri yüksek ve agresif türlerdir. Yeni başlayanlara kesinlikle önerilmez, sonu üzücü bitebilir. En bilindik türleri Theraphosa blondi.
- Kabuk değiştirmek: Tarantulalar büyümek için her ay kabuk değiştirir teraryuma baktığınızda iki tane tarantula görürseniz şaşırmayın 🙂 Kabuğu saklayabilir ya da çöpe atabilirsiniz, karar tamamen size kalmış.
-
Tarantula bakımı nasıl yapılır?
Tarantulalar fazla bakım gereksinimi olmayan canlılardır. Tarantulanızın boyutuna göre teraryum seçiminiz çok önemlidir sling boyutundaki bir tarantula için teraryumun boyutu slingin boyunun en fazla 3 ile 4 katı olmalıdır. Eğer teraryumun boyutu daha büyük olursa slinginiz strese girebilir ve yem yemeği kesebilir.
Ortalama boyutlardaki bir kürdan kabı slinginiz için güzel bir ortam olacaktır,slinginiz büyüdükçe teraryumu onunla birlikte büyütmeniz gerekiyor.
-
Genel bakım
- Nem: Yüksek nem gereksinimi olan ağaç türleri için teraryumun içine spreyleme şeklinde su püskürtmeniz gerekiyor. Yer ve tünel türleri içinse teraryumun içinde bulunan su kapları yeterli nemi sağlayacaktır.
- Sıcaklık: Birkaç istisna dışında 23-25 derece arası sıcaklık tarantulalar için yeterli olacaktır. Oda sıcaklığınız 23 derecenin altındaysa heat matt veya ısıtıcı lamba kullanmanız gerekebilir.
- Temizlik: Haftada bir substratı değiştirmeniz, olası mite ve pire baskınlarından sizi kurtarır.
- Su ihtiyacı: İçtiğiniz bir su şişesinin kapağını suluk olarak kullanabilirsiniz. Eksilen suyu yenilemeniz yeterli. Eğer su bitmediyse de suyu haftada bir tazelemeniz gerekiyor.
- Yemleme: Tarantula bakımındaki belki de en önemli yerlerden biri yem seçimi ve çeşididir. Ne kadar çeşitli yemlerle beslerseniz tarantulanız o kadar hızlı büyür. Un kurdu, dubia ve cırcır böceğini çeşitli olarak vermeniz hem daha hızlı büyümelerini hem de daha sağlıklı olmalarını sağlar. Haftada bir D3’süz kalsiyum tozunu böceklere bulayarak vermeyi de unutmamak gerekir.
Önemli not: Tüm tarantula türleri zehirlidir, zehirleri insanlar için ölümcül olmasa da acı vericidir. Zehir, arı zehrine benzer. Eğer arı zehrine karşı alerjiniz varsa bu hobiden vazgeçmelisiniz. Hem tarantula hem de kendi sağlığınız için tarantulayı elinize almaktan kaçınmalısınız.
Tür seçimi: Bu konu üzerinde çok düşünmeniz gereken bir konu, bu sizin nasıl bir tarantula istediğinize ve konu hakkında ne kadar tecrübe sahibi olduğunuza bağlı. İlk başlayanlar için Brachypelma smithi (mexican red knee) tarantulası sakin yapısı, güzel renkleri ve düşük zehir seviyesi ile ilk tercihiniz olabilir ama yeme karşı olan ilgisi ve büyüme hızı için aynı şeyi söylemek ne yazık ki mümkün değil.
İlk tecrübeniz ise Avicularia versicolor türünün renklerine aldanıp almayın, her ne kadar güzel renkleri olsa da neme olan hassasiyeti ile sizi hobiden çok kolay vazgeçirebilir.
Pterinochilus murinus : Hızlı, zehirli ve agresif yapısı ile tarantulaların kralı diyebileceğimiz güzel bir tür. İlk başlayanlara önerilmez, göz açıp kapayana kadar ortadan kaybolabilme özelliklerine sahiptir.
Acanthoscurria Geniculata: Biraz saldırgan, biraz da iştahlı, tarantulayı tarantula yapan tüm özelliklere sahip yeni başlayanların dikkatli olmasını öneririm 🙂
Chromatopelma Cyaneopubescens : Mükemmel renkleri, sakin sayılabilecek tavrı ve yeme karşı olan ilgisi ile mükemmel bir türdür. Yeni başlayan tüm meraklılarına önerilir. Yüksek nem seviyesi ve 21-30 derece sıcaklıkta rahatlıkla yaşayabilir.
İnsanlar anlayamadıkları şeylerden korkarlar. Eğer siz de bu canlıları anlamaya çalışırsanız o kadar da korkunç canlılar olmadıklarını anlayacaksınız. Onlara saygı duymanız yeterli. Bu yazıdan sonrada az da olsa saygı duyacağınızı düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.
Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tarantulagiller
http://www.spidersofturkey.com