ETİK NEDİR?
Etik doğruyu ve yanlış, iyiyi ve kötüyü ayırır. Evrensel kurallardır. Bir şeyin doğru mu yanlış mı olduğunu bilmek için etik değerleri de bilmemiz gerekir. Bir şeyin kötü olduğu söylemek için neden kötü olduğunu açıklayabilmemiz gerekir. İşte etik, bu işe yarar.
Hayatımızın her aşamasında etik ile karşılaşırız. Örneğin, evde, okulda, iş yerlerinde, markette, kısa her yerde etik kurallar karşımıza çıkar. Markette aldığımız ürünleri, kasada parasını ödüyoruz. Para ödemeden çıkmıyoruz. Para ödemeden markette mal alırsak, hırsızlık yapmış oluruz. Kasada sıraya girmek, kaynak yapmamak da bir etik yükümlülüktür. Kaynak yaparsak, başkasının hakkını yemiş oluruz. Kısaca başkasına bir zarar veririz.
İnsanları tehdit etmek, terslemek, azarlamak, başkasının eşyasını çalmak kötü şeylerdir. Etik bize bu davranışların kötü olduğunu söyler. Dünyada herkes hırsız olursa, kimsenin malı ve parası olmaz. Mal ve para karışır. Daha doğrusu, dünyada düzen kalmaz. Kargaşa yaşanır. Bu nedenle, gelişmiş toplumlarda etik bilinci yüksektir. Herkesin ortak bir etik anlayışı vardır. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu herkes bilirse, kimse kimseye zarar veremez. Örneğin, okulda her öğrenci hırsız olursa, kitabı, defteri, kalemi, silgisi ve diğer eşyası ile paralar karışır. Herkes disipline gider ve okuldan atılır. Örneğin öğretmenler bunu yapsa, okul kapanır. Normalde öğretmenlerin ve öğrencilerin böyle davranmaması gerekir.
Sonuç olarak, herkes etik davranırsa dünyamız güvenli, düzenli ve huzurlu olur. Etik davranmayı bilemezsek, etik olmaz. Etik olmazsa, dünyanın düzeni bozulur ve kimse güvende olamaz. Bu nedenle, etik bir dünya için çalışmalıyız.
Ege SALDIRIM
5-B