Eskiyi Yıkıp Modernini Koymak

Bir milletin kültürünü yansıtan pek çok unsur vardır. Bunlara örnek olarak giyim tarzı, bayrak, marşlar, müzik, binalar ve bunun gibi daha çoğu örnek verilebilir. Artık çoğu yerin yıkıldığını ve yerine yıkılan binalardan daha modern yapıtlar yapıldığını görebiliriz. Her ne kadar bazı insanlar yaptıkları yapıtlarla övünseler de orada yaşayan insanlar için bu kötü bir durum haline geliyor.

Bence eski binalar yıkılmalı ve yerlerine daha modern yapılar yapılmalı. Her ne kadar çoğu insanlar böyle düşünmüyor olsa da dünya gün geçtikçe gelişmekte oluyor ve bu değişiklik sadece teknolojik ürünlerde sınırlı kalmıyor. Müzikler, binalar, giysiler de dünya geliştikçe gelişmekteler. Ben eski binaların yerine modernlerin yapılmasına katılıyor olsam da kültürel yönler bu alana girmiyor. Anıtkabir, kız kulesi, galata kulesi ve bunun gibi önemini koruyan yapılar asla değiştirilmemeli veya yıkılmamalıdır. Çünkü bu yapıtlar Türklerin kültürünü yansıtır ve bu yapıtların kaybı Türkler için büyüktür.

Ama kültürle alakası olmayan küçük mahallelerdeki zaten yıkık dökük olan evler artık zamana uyum sağlamaz ve bence onların yıkılması gerekir. Ama binaların yıkılması demek oradaki insanların evsiz kalmasına yol açmamalı, tam tersine onlara verilmeli. Zaten orada yaşayan insanların çoğu yıkık evlerinde kendileri güvende hissetmezler ve daha modern bir evde yaşamayı onlar da ister. Evleri yapan insanlar zaten şehrin modernleşmesini istedikleri için evi onlara vermelerinde herhangi bir problem olmamalıdır.

Her ne kadar bazı insanlar bu binaların yıkılması sonucunda çevrenin kirlendiğini iddia etseler de bu saçma olur çünkü eskiden yıkı evler şu anki modern evlerden daha kirlidirler. Bunun içinde yaşayan insanlarla uzaktan yakından alakası yok. Sadece o evler yıkık dökük olduğu için evin parçaları çevreye yerleşir. Modern evler artık zamanımıza daha uygun. Gelişmekte oldukları için yıkılması gereken evler sadece eskiyi andırır ve eskiyi anabileceğimiz çoğu kültürel binalar hala ayakta duracak. Yine de modern evlerin yapılması doğal alanların azalması demek olmamalı. Modern evler, yıkık eski binaların yerine yapılmalı ağaçların çokça olduğu bir alana değil. Diyelim ki İstanbul’un küçük bir mahallesinde yarısı yıkık olan bir ev var ve içinde yaşayan insanlar. Ve yine İstanbul’da kentsel alandan daha uzak olan geniş bir orman var. Bu durumda İstanbul’un modernleşmesi için ilk alan olan küçük bir mahalledeki yıkık ev yerine modern ev yapılmalı ve kentten uzak olan geniş ormanlık alan aynı kalmalı.

Çoğu insan bu fikre katılmayıp, modernleşmenin kötü bir şey olduğunu düşünse de öyle değil. Sadece yanlış alana yapılan modernleşme kötü olabilir onun dışında modern evlerin yapılması çevreyi daha güzel gösterir yeşil alanda yanlarında oldukça.

(Visited 75 times, 1 visits today)