Tarihte Uçuş Deneyimleri

Günümüzde yer alan uçakların aslında geçmişte uçmayı deneyen insanlar sayesinde üretildiğini düşünüyorum. Daha önce kimsenin aklına gelmeyen şeyleri deneyip bunu uygulamaya koymuşlar ve günümüz uçaklarının yapılmasına ön ayak olmuşlardır.

Endülüslü Firnas adını duymayan yoktur sanırım. Peki ama tarihi kaynaklarda adı geçen bu isim kim? Tarihi kaynaklar bu ismin yeni bir keşifte bulunduğunu, kuşlardan esinlenerek bir cihaz yaptığını ve üzerine geçirdiği kumaşa kanatlar takarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. İspanya’nın Kordoba kentinde bulunan en yüksek kuleden kendini aşağıya bırakır. Kaynaklar havada oldukça uzun bir süre süzüldüğünü, uçuşun muhteşem olduğunu ancak inişin bir türlü yumuşak yapılamadığını anlatır.

endülüslü firnas ilk uçuş ile ilgili görsel sonucu
Bir başka uçuş denemesi ise Malmesbury’li Eilmer (ya da Oliver) tarafından gerçekleştirilmiştir. Eilmer kollarına ve vücuduna sıkı sıkı bağladığı kanatlarıyla kuleden aşağı bırakır kendini. Kuşlarla yarışmak istemektedir. Ancak kaynaklara göre sadece 200 metre kadar uçtuktan sonra aniden panikler ve hızla yere çakılır. Panikleme sebebi ise öğrenilememiştir. Kollarına taktığı kanatların nasıl yapıldığı, ne kanadına benzediği bilinmemekteyse de kentteki manastırda  bulunan bir vitrayda yarasa kanadı olarak resmedilmiştir.

eilmer ile ilgili görsel sonucu

Farklı bir tür uçuş denemesi de 17.yüzyılda Türk bilim adamı Lagari Hasan Çelebi tarafından yapılmıştır. Hasan Çelebi tasarımı ona ait olan, büyük bir kafes ile ona bağlı konik biçimli ve içi barut dolu bir haznesi olan bir füze yardımıyla kendisini havaya fırlatmıştır. Uçuşun yaklaşık 20 sn sürdüğü ve yine yaklaşık 300 metre yüksekliğe ulaşıldığı tahmin edilmektedir.

Bu denemelerin dışında bir de 1638 yılında Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kuşlardan esinlenerek tasarladığı bir çift kanatla Boğaziçi üzerinde uçması vardır. Boğazın Avrupa yakasındaki Galata Kulesinden uçuşuna başlayıp, süzülerek, 3 km’lik bir mesafeyi kat edip boğazın Asya yakasına yaralanmadan inmiştir. Ancak bu bilgiler tarihi kayıtlarla ispatlanmış bilgiler değildir ve sadece abartılı öyküleri ile bilinen Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçmektedir.

hezarfen ahmet çelebi ile ilgili görsel sonucu

Bu denemeler sadece bilinenler. Elbette ki bu şekilde birçok deneme, birçok tasarım yapılmış olabilir. Demek oluyor ki bu denemelerin günümüzde kullanılan uçakların tasarlanmasına katkıda bulunduğunu unutmamamız gerekmektedir. Yani bizlerde elimizden geldiği kadar yeni şeyler üretmeye çalışmalıyız. Kim bilir belki bir gün bizim yaptıklarımız da bazı şeylere ön ayak olur…

(Visited 250 times, 1 visits today)