TERSİYERLER NASIL HAYVANLARDIR?
Dünyada birçok ilginç hayvan vardır. Bunlardan biri de tersiyerlerdir. Türkçede Cadı Makigili olarak anılmaktadır. Güney Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde yaşarlar. Boyları yaklaşık 9-16 cm arasıdır. Kuyrukları ise boylarının iki katı kadardır. Bu da yaklaşık olarak 13-28 cm olmaktadır. Bu hayvanlar, vücut büyüklüğüne göre bacakları en uzun olan maymun türüdür. Tüyleri kısa ve yumuşak olan bu hayvan türü ağaçlara çok iyi tırmanır ve adeta bir koala gibi ağaca yapışık durabilirler. Ayrıca tersiyerler esnek bir yapıya sahip canlılardır. Zaten bu özellikleri çok iyi sıçramalarından ve çok hızlı ağaçlara tırmanmalarından bellidir. Ağaçlara çok iyi tutunabilmelerinin sebebi ise çok büyük ve geniş avuçlarının olmasıdır. Tersiyerlerin çok büyük gözleri vardır. Hatta gözleri beyinlerinden de büyüktür. Tersiyerler bu ilginç yapılarından dolayı dünyanın en ilginç 20 hayvanı arasındadır.
TERSİYERLER NASIL BESLENİR?
Tersiyerler etoburdur ve primatlar arasında bitkisel beslenmeyen tek türdür. Yarasa, kurbağa, yılan, kelebek, örümcek, kuş, yılan gibi hayvanlarla beslenirler. Hayvanları uzun parmakları yardımıyla kolayca yakalarlar. Yakalayacakları hayvan uçuyorsa yükseğe zıplayıp elleriyle hızlıca kavrarlar. Eğer yakalayacakları hayvan karada ise üstlerine haince atlayıp onları yakalarlar. Yakaladıkları bu hayvanları ısırarak öldürürler sonra da bir ağaca çıkıp onları yerler.
TERSİYERLER NASIL ÜRER?
Tersiyerlerin sayısı çok fazla değildir. Bunun nedeni bir doğumda sadece bir yavru dünyaya getirmeleridir. Ayrıca tersiyerlerin hamilelik süresi de oldukça uzundur. Bu süre yaklaşık 180-190 gün arasıdır. Yavrunun doğumunun ilk haftalarında anne yavruyu ağzında taşır ve avlanmaya gittiğinde onu bir dalın arkasına saklar. Annenin yavrusunu ağaç dallarının arkasına saklamasının sebebi renginden dolayı ağaçların arkasında çok iyi kamuflaj olmasıdır. Anne yavruyu ilk 80 gün emzirerek besler ama 80 günün sonrasında emzirme süresi biter. Zaten yavrular da 1-2 yıl sonra erişkinliğe ulaşmış olur.
Kaynakça: www.iyimiboyle.com/tersiyer-primat-hayvani-nedir