En Güzel Hastalık

Çağımızın hastalığı para, yeri geldiğinde açılmaz kapıların açtıranı yeri geldiğinde çözülmez sorunların çözeni. Olmasaydı ülkelerin gelişemeyeceği, ekonomilerin oluşamayacağı, yokluğunda hayatımızı neredeyse yoksaydıracak kadar önemli olan Napolyon’un da “Para, para, para” diyerek önemini vurguladığı bu para hayatımıza nasıl girdi bir bakalım.
Bugün neredeyse uğruna yaşamaya devam ettiğimiz hastalığın tarihi, yaklaşık 4000 yıl öncesine kadar uzanıyor ve zaman içinde farklı türleriyle karşılaşıyoruz. İcadından önce neredeyse herkes üretici olduğu için takas kullanıyordu.Fakat üretmeyen insanlar takas yapamıyordu ve hayatlarını devam ettiremiyordu. İcadı ile birlikte üretmeyen insanlarında kullanabilecekleri takas aracı ortaya çıktı. Bu yeni takas aracının tabii ki zorlukları vardı. Basıldığı zaman para karşılığından fazla madeni değeri vardı. Bu sorun Çinlilerin deri para kullanması ardından kağıt paraya geçmeleri ile çözüldü. Ve artık insanlık için hayati öneme sahip para ortaya çıktı ve ticaret yolları aracılığıyla bütün dünyaya dağıldı ve yıllar içinde en son bugünkü haline geldi.

Ekonomi sözcüğünü gün içerisinde farkına varsak da varmasakta kullanıyoruz. O ekonomi, bu ekonomi, şu ekonomi problemleri gibi birkaç farklı şekilde kulağımıza geliyor. Peki, tam olarak ekonomi ne?
Ekonomi nedir sorusunun cevabına ise; üretim, ticaret, tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insani aktivite uygun olacaktır.İlk insanlardan bugüne kadar, milletler 1bir yapı haline gelmeye başladıkça, ekonomi de gelişim göstermiştir. Sümerler, mal ve para temelli büyük boyutlu bir ekonomi oluşturmuştur. 2Günümüzdeki anlamıyla ekonomi ise ilk olarak Babilliler ve komşu şehir devletleri tarafından kurulmuştur.

Zaman içinde oluşan yeni milletler gelişmiş gelişmekte olan ve gelişmemiş ekonomiler olarak ayrılır. Gelişmekte olan ekonomilerin kendi para birimleri başka bir milletin yani gelişmemiş veya gelişmekte olan bir milletin ekonomisinin üstündedir. Buna örnek olarak Türkiye gelişmekte olan bir ülke, Amerika’ya baktığımız zaman gelişmiş bir ülke. Amerika’da kullanılan dolar para biriminin bir birimi kabaca 6 adet Türkiye’de kullanılan Türk lirasına eşit. Baktığımız zaman bir milletin gelişmişlik oranı ile kullandığı para biriminin değerinin doğru orantılı olduğunu görüyoruz. Ülkelerin para birimlerini aynı yapmaya çalışırsak ekonomilerin de aynı yapmaya çalışıyoruz demektir, gelişmekte olan ve gelişmemiş bir ülke ile gelişmiş olan bir ülkenin aynı para birimini kullanması ülkelerin gelişmişlik seviyesini düşüreceği gibi gelişmekte olan ülkenin de gelişme hızını yavaşlatır. Bu nedenlerden dolayı bence ülkeler kendi para birimlerinde kalmalı ve alım gücü arasındaki farklılıkların çözülmesi için yollar aranmalı.

Kaynakça:

https://www.paradurumu.com/gelsin-paralar/paranin-tarihi-ve-bugunu-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-haberi-3901

1 ve 2: https://paratic.com/ekonomi-nedir-bilinmesi-gerekenler/

 

(Visited 86 times, 1 visits today)