Ben Muratcan bu yazımda basketbolun oynanış ve kullarını basitçe anlatacağım.
Sahanın ölçüleri ile başlıyorum.Basketbol sahası 28×15 metredir. Görevliler, oyuncular, seyirciler vb. kişiler dahil olmak üzere, oyun sahası her türlü engelden 2 metre uzak olmalıdır. Basketbol potası, kenar çizgisinden 1,2 metre içeride bulunur. Potadaki sepetin yerden yüksekliği 3,05 m’ dir. Sepetin çapı 45 cm’dir. Serbest atış çizgisi her iki dip çizgiye paralel çizilir. Üç sayılık atış bölgesi rakip çemberin tam altında bulunan zemindeki noktadan yayın 6,7 metrelik yarım dairedir.
İki takım halinde beşer kişilik ana kadro sahada mücadele ederken, yedek olan yedi kişi saha kenarında koçları istediği zaman oyuna girmek için hazır beklerler.
Her oyuncunun beş faule kadar oyunda kalma hakkı vardır. Beş faul hakkını dolduran oyuncu oyuna bir daha giremez.
Maçalar iki devre halinde oynanır her devre iki periyottan oluşur. Toplam 4 periyot vardır.Her periyot 10’ar dakikadan oluşur. Dört periyot sonunda takımlar eşitliği bozamadılarsa 5’er dakikalık uzatma periyotları oynanır. Hücum süresi yirmi dört saniye olup kendi yarı sahandan sekiz saniye içinde çıkamazsan top rakibe geçer. Paylaşılamayan toplar hakemin hava atışıyla belirlenir aynı zamanda maçın başlaması da topun havaya atılması ile başlar.
Basketbol müsabakalarında üç ana hakem vardır. Geri kalan hakemler istatistik, tabela vb. işlemlerle ilgilidirler.
Basketbolda atılan sayılar üç guruba ayrılır. Üç sayılık atış, üç sayı alanını geçmeden atılan her çemberden geçen sayıdır. İki sayılık atış, üç sayı alanının içerisinden yapılan her çemberden geçen sayıdır. Bir sayı, faul sonrası çemberden geçen sayı olarak skor tahtasına yansır.
Her takım beş takım faulü yapma hakkına sahiptir beş ve beşten sonra yapılan tüm fauller atış olur ve faul çizgisinden atılır. Hatalı yürüme top eldeyken, sektirmeden iki adımdan fazla yürümek anlamı taşır ve top karşı takıma geçer.
Basketbol topu kadın ve erkek branşlarında farklı boyutlardadır.
Erkeklerde; yedi numaralı top, kadınlarda; altı numaralı top kullanılır. Takımlar ilk üç periyotta ve uzatma periyotunda 1’er dakikalık bir, dördüncü periyotta iki mola hakkına sahiptir. 1. devre sonunda 15 dakikalık mola verilir. Diğer periyot araları 2 dakikadır.
Hepinize bol spor dolu günler dilerim. Yazıma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.