Empati

Neden tüm insanlara eşit muamele edilmeli? İlgi, özellik, yetenek, iletişim, dil, duygusal düzeylerde vs. çok fazla çeşitlilik olduğunda, tüm insanlara nasıl eşit davranabilirsiniz?

Birisi herkese eşit davranabileceğini söylerse, o zaman bu gezegendeki en büyük yalancıdır. Çoğu zaman zıt kişiyi anlamak ve ona karşı davranmakla ilgilidir. Bu tartışma, Einstein’ın “Bir balığı bir ağaca tırmanma kabiliyetine göre yargılarsanız, aptal olduğuna inanan tüm hayatıyla yaşayacağınız.” dediği alıntıya benzer. Profesyonel olarak eşit fırsatlar sunabilirsiniz, ancak alt koordinatlarınızla ve bireysel değerlendirmenizle olan denkleminiz kesinlikle değişecektir. İyi bir oyuncunun, performans göstermeyen bir kişiye eşit davranılması haksızlık olur. Yani özel bir söz ve tanıma iyi bir performanstır. Bu doğanın kanunu. Dünya veya her su damlasında ciddi bir kaos ve dengesizlik olur.

Doğumla, zihinsel ve fiziksel farklılıklar olsa bile, hepimiz bireyler ile aynı “ruhsal” vardır. Adil muamele kavramını başkalarına uygularken, her kişi eşit muamele ve fırsat eşitliği hakkına sahiptir. Bununla birlikte, her insan her yönüyle eşit değildir ve bazı bireyler, kendine özgü durumları göz önünde bulundurarak özel bir tedaviye ihtiyaç duyar veya hak eder.

Hayatın anlamı öğrenmektir. Ahlakı anlamak hiçbir tür sosyal ve psikolojik yapının çok önemli olmadığıdır. Empati için biyolojik kapasi

temizin bir büyümesidir. Sevgi dışında da egzersiz yaptığımız ortaya çıkar, çünkü biz de aslında sosyal varlıklarız. Empati, herhangi birimizden çok daha büyük bir içgüdüdür.

İnsanlara eşit ve farklı davranmaktan başka bir yol da kişilikleri ve olgunluklarıdır. Diyelim ki iki farklı insan var. Diyelim ki biri Elif, diğeri Bade. Elif, duygusal yönden güçlü bir kadındır ve dedikodulara asla aşırı tepki göstermez. Bade ise duygusal olarak dengesizdir ve dedikodu parçalarına kolayca tepki verebilir. Hem Elif hem de Bade’nin bir ilişki içinde olduğunu ve ilişkide oldukları kişinin onları aldattığını öğrendiyseniz, bu yeni bilgilere cevabınızla ikisine de eşit davranır mısınız? Tabii ki değil. Kişiliğindeki doğal farklılıklar nedeniyle onlara farklı tepkiler verirdiniz. Sonunda, insanlara eşit davranmak, insanların birbirleri arasındaki doğal farklılıkları görmezden gelir. Bu nedenle, insanlara eşitsizliği, insanların farklılıklarını ele alma lehine ele almanın daha iyi olacağını savunuyorum. Eğer insanlar birbirlerinden farklıysa, onlara eşit davranmak yerine onlara farklı davranmak daha mantıklı değil midir?

Sonuç olarak tek bir eşitlik tanımı yoktur ve herkes kendileri için ne anlama geldiğine dair kendi kişisel yorumlarına sahip olacaktır. Eşitliği temelde adaletle ilgili olarak tanımlarız ve özgeçmişimiz veya kimliğimiz ne olursa olsun hayatta başarılı olmak için mümkün olan en iyi şansa sahip olduğumuzdan emin oluruz.

Image result for adalet"

(Visited 30 times, 1 visits today)