Emojiler

Emojiler, insan hayatında büyük bir yer edinmiş durumda. Özellikle bu çağda, çocukların %70 ‘inin bir telefonu var. Dolayısıyla emojileri kullanıyorlar. Emojilerin bir yetişkin ve bir öğrenci üzerindeki etkisini inceleyelim.

Bir öğrenci hayal edelim. Adı Zehra olsun ve çok başarılı bir öğrenci olsun. Zehra, 7.sınıfa gidiyor ve doğum gününde ona yeni bir telefon alıyorlar. Zehra, telefonu ders çalışma saatleri dışında kullanıyor ve derslerine etki etmiyor. Fakat yavaşça telefona bağımlı oluyor ve ders çalışma saatlerinde de telefona bakıyor. Arkadaşı Zeynep ona bu durumu açıklıyor ve Zehra’nın yanıtı şu oluyor:

” Sen neden karışıyorsun ki? Benim dersim, kendi işine bak.”

Zeynep’e göre bu Zehra’nın asla vereceği bir cevap değildi. Sonra Zeynep ailesine durumu anlatıyor ve ailesi Zehra’nın ailesini arayarak onlara Zehra’nın telefona bağımlı olduğunu ve Zeynep’i terslediğini söylüyor. Ailesine de tepki ile yaklaşan Zehra, telefonuna el koyulmasıyla elveda diyor ve bunun tek sebebinin emojiler olduğunu görüyorlar. Zehra’nın telefonunda sadece Whatsapp varken başka ne sebebi olabilir ki?

Araya fikrimi katmak istedim. Emojiler bence çocukların hayatında çok olumsuz bir faktör. Resmen mimikler ve yüz ifadeleri yerine 😄 gibi semboller kullanıyorlar. Bir durumda mutluysa 😄, üzgünse😥 ve sinirliyse bunu kullanıyorlar 😠. Ben de telefon kullanıyorum ama ben emojiler yerine kendi resimlerimi yolluyorum en azından benim suratımdaki mimikler gerçek. Sanal değil.

Şimdi bir yetişkin olan Mustafa’nın hayatına bakalım. Bir bankada çalışıyor ve işinde çok başarılı. Bir telefonu var. Telefonuna günde en fazla 2 saat bakıyor. Ama bir gün, yeni model bir telefon alıyor. Telefonu çok güzel ve bir sürü özelliği var. Mustafa günlük telefon saatini gitgide arttırıyor. 3 saat, 4 saat, 5 saat ve bir gün 10 saate çıkıyor. Mustafa’nın da telefonunda hiç oyun yok. Sadece instagram ve whatsapp var ve bu platformlar çok fazla emoji kullanılan platformlar. Mustafa’nın da hayatına kötü bir etkisi var emojilerin.

Sonuç olarak, emojiler yaş farketmeksizin insanları kötü etkiliyor.

(Visited 33 times, 1 visits today)