Emin Misin?

Sizce alışkanlıklardan kurtulabilir miyiz? Bundan önce alışkanlığın ne olduğuna bir bakalım. Aslında farkında  olmadan sahip olduğumuz bir sürü alışkanlığımız var. Bunlardan bazıları zararlı bazıları yararlı bazılarının ise hayatımızda özel bir etkisi yok. Örnek olarak bazılarımız stresli veya gergin olduğu zaman bacağını sallar, bazılarımız sıkıldığı zaman saçıyla oynar ve bunların hayatımıza iyi ya da kötü çok fazla etkisi yoktur. Sigara içmek, alkol kullanmak ve fazla teknoloji kullanımı kötü alışkanlıklara; sabah diş fırçalamak, haftada bir spor salonuna gitmek ise iyi alışkanlıklara örnektir. Peki bu davranışları alışkanlık yapan şey nedir sizce? Bir durumun alışkanlık haline gelmesi bilinçaltı, irade ve süreçle ilgilidir.


Çoğumuz en az bir kötü bir alışkanlığı bırakmayı denemiştir. Genelde bu denemelerin sonucu başarısız olur, peki neden? Sigara bağımlısı bir insanın sigarayı bırakmak istediğini düşünün. Bu insan sigarayı bırakmak istediğini zannetse de genelde bilinçaltı bu duruma alıştığı için bırakmak istemez. Bu durumda iradenin rolü de büyük. Diyelim ki aynı insanımız her gün öğle yemeğinden sonra sigaraya içiyor. Bu adam bir gün sigara içmediğinde sigaranın tadını, kokusunu hayal etmeye başlar ve iradesine yenik düşüp sigara içemeye yine devam eder. Alışkanlıkların bilinçaltımızda yeri bu kadar derin ve güçlüyken açıkçası yapılması gereken şey bu tarz kötü alışkanlıkları en başından edinmemek. Peki bunu nasıl başarabiliriz? Alışkanlıkların yayılmasında arkadaş çevresi, teknolojik ortam, izlediğimiz dizi veya filmler oldukça etkilidir.

Alışkanlık kazanmada sürecin de önemi hayli önemlidir. Buna örnek olarak her gün sabah kahve içtiğinizi düşünün, 1 ay boyunca her gün sabah kahve içtikten sonra bir gün içmezseniz ne olur? Büyük ihtimalle bütün gün sinirli, yorgun ve mutsuz olursunuz bunun sebebi artık bu duruma alışmış olmanızdır.

Bu kötü alışkanlıklara başlamamak sağlığımız için çok önemli. Belki de bir kereden bir şey olmaz diye başladığınız bu kötü alışkanlıkları bırakmak neredeyse imkansızdır. Yine sigaradan örnek vermek gerekirse bir kere başladığınızda bırakamadığınız bu sigaradan tamamen kurtulmak için tam 66 gün boyunca kullanmamanız gerekiyor, bu da sigara içmeden 1 gün bile dayanamayan bir bağımlı için neredeyse imkansız.

Sonuç olarak çoğu kişinin en başta bu kadar sorun çıkaracağını düşünmeden başladığı bu kötü alışkanlıklardan kurtulmanın en mantıklı yolu hiç başlamamak… Kötü alışkanlıklara başlamada arkadaş ortamının önemli olduğunu zaten söyledim, yani bir nevi bu alışkanlıkları yaymamak bizim elimizde. Şimdi bir kere daha düşün. Emin misin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 39 times, 1 visits today)