Emeksiz Yemek Olmaz

Her insan birbirinden farklı bir şekilde kendilerine has farklı özellikler ve yeteneklerle dünyaya gelir. Bu özellikler sonucu insanlar farklı ilgi alanlarına ve farklı konulara yönelir ama tüm bu konular ve alanların etkilenmesine katkıda bulunan yegane şey ise “emek” ve “istek”tir.
Bende çoğu insan gibi zekaya inanırım ve zekanın çok büyük bir değişken olduğunu savunurum çünkü zeka aynı zamanda insanın bilgi kapasitesini de etkileyen bir şeydir. Zekası yüksek olup 1 saat çalışan bir adamla normal seviyede bir zekaya sahip olup 1 saat çalışan bir adamın o çalışmadan aldığı verim aynı değildir. Ama zeka tek başına tüm işi yürütemez.
Burada devreye “emek” ve “istek” giriyor. Zekaya sahip olup rehavete kapılan insanlar istek ve emek kısmında diğerlerine kıyasla daha az çaba harcarsa o zaman diğer insanların gerisine düşer ve kendilerinden daha az kapasiteye sahip olan insanlar daha fazla istek ve emekle onların önüne geçer.
İstek olmadan bir insan o işin başında tamamen dikkatini orada toplayarak ve motive bir şekilde çalışamaz bu da onun çalışma verimini etkiler ve verimi düştükçe çalışması gereken saat artar. Böyle bir durumda da bu sefer devreye emek giriyor.
Yeterince emek harcayan çalışmak ve çalışırken de anlamak için elinden geleni yapıp yeterli emeği gösterebilirsen sonunda istediğin çalışma veriminde ve düzenine ulaşabilirsin.
Aziz Sancar’ın “Çoğu insan zekaya inanır. Ben inanmıyorum. Bizi birbirimizden ayıran emektir. Ben çalışmaya inanıyorum.” sözü kendi hayatını açıklar nitelikte. Kendisinin de bahsetti üzere o hiçbir zaman üstün zekalı bir insan olmadı ve herkesle aynı zekaya sahipti ama istekli bir şekilde çalışıp buraya gelebilmek için yıllarca emek vermiştir.
Ama ben yine de Aziz Sancar’ın bu sözlerine tamamen katılmıyorum. Zekanın her ne kadar tek başına yetersiz olacağını düşünsem de zeka da emek ve istek kadar önemli bir faktör ama zeka herkeste eşit değil demek senin pes etmeni değil aksine Aziz Sancar gibi hayatının geri kalanında seni daha çok çalışmaya ve uğraşmaya motive etmeli.

(Visited 147 times, 1 visits today)