El Yapımı Zeka

Yapay zeka, bilim kurgunun tümünde kolayca en yaygın temalardan biridir. Bir makinenin bir insanla aynı düzeyde zeka ve duyarlılık sergileyebileceği fikri, onlarca yıldır yazarları ve izleyicileri büyüledi.

Bu büyüleyici bilim kurgu alt türü, çok çeşitli tasvirler yaşadı. Ancak kurgu, insansı robotların sık sık dahil edilmesi gibi belirli yönleri romantikleştirme alışkanlığına sahiptir.
Yapay zeka peşinde bir robot inşa etmek, içten yanmalı motor icat edilmeden önce bir arabanın şasisini inşa etmeye benziyor. Ama sanırım antropomorfizm, izleyicilerin birkaç satır koda duygusal olarak bağlanmasını beklemekten daha kolay bir çözüm.

Son yıllarda, Elon Musk, Sam Harris, Stephen Hawking, Nick Bostrom gibi birkaç açık sözlü entelektüel, dünya çapında parlak beyinler yüz milyonlarca insanın izini sürmek için rekabet ederken, yapay zekanın yükselişiyle ilgili gerçek endişelerini dile getirdiler. insan beyniyle sonuçlanan yılların evrimi. Ve birçok uzmanın, makinelerin gelecekte bir noktada insan seviyesinde zeka elde etme yeteneği konusunda hiçbir şüphesi olmasa da, birçoğu bunun imkansız olduğuna inanıyor.
Ve belki de öyle.

Belki de doğanın bize yaptığını yapamayacak kadar anlaşılmaz derecede karmaşığız. Sonra tekrar, eğer rastgele mutasyonlar zekaya yol açabiliyorsa, bu ne kadar zor olabilir? Aslında, evrim çok iyi bir başlangıç ​​yapmış olsa da, makineler bazı sınırlı alanlarda bizi çoktan geride bıraktı. İki popüler masa oyunu Chess and Go’yu alın. Dünyanın en iyi insan Chess and Go oyuncuları yapay zeka tarafından mağlup edildi. Sadece bunu düşün. Hiçbir insan oyuncu bir daha bu iki oyunun hiçbirinde en iyi olamayacak.
Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, tüm hayatınızı olabileceğiniz en iyi oyuncu olmaya adasanız bile, bu asla yeterli olmayacaktır.

Neyse ki bizim için insanlık durumunda Satranç ve Go’dan çok daha fazlası var ama daha genel yetenek ve yeteneklerin aynı derecede modası geçmiş hale getirilebileceğini düşünmek bu kadar şüpheli mi? Mümkün olduğunu varsayarsak, makineler her türlü fiziksel ve zihinsel emeği gerçekleştirmede daha yetkin hale geldiğinde ne olur?

(Visited 53 times, 1 visits today)