Ekonomik Savaş Olmayan Bir Dünya

Her ülkede eşit olan bir ekonomi sanırım şuan ki zaman diliminde imkansız olurdu. Ama eğer dersek her şeyi yorumlayabiliriz. Ülkelerin üstünlüğünü belirleyen unsurlar ekonomi, teknoloji, özgürlük ve halk gibi etkenlerdir. Her ülke özgür olabilir, teknolojisi gelişmiş olabilir, güçlü bir halkı olabilir ama ekonomiyi eşitlemek çok zordur. Sadece bir düşünün, her para birimi eşit değerde ve değişmiyorlar. Örneğin bir dolar, bir euro ya ve bir lira ya eşit. Bu durum çokta kötü sonuçlar doğurmaz. Çünkü ekonomik savaş diye bir kavram kalmaz ve ölürdü. Aslında Dünya çok daha iyi bir yer haline gelebilirdi. Özellikle şimdi Türkiye için iyi olurdu.

Bu olay şimdiden itibaren böyle olmaya başlasaydı ekonomisi zayıf olan ülkeler sevinir ve ekonomisi üstün olan ülkeler kendilerini beğenmişlikten dolayı isyan çıkarabilirlerdi. Ruble ve Türk lirası değerleri artmış olurdu ve dolar ve euro gibi para birimleri de değer kaybetmiş olurdu. Ama bu olay başından beri böyle olsaydı bence ekonomi diye bir kavram hiç olmamış olurdu. Tabi bir ülkenin ekonomisi o ülkenin kaynakları ile sanayisi ile kültürü ile gelişmişliği ile ve üretimi ile değer kazanır. Yani ekonomiyi, para birimini eşitlemek için önce bunları da eşitlemek gerekir. Buda bir harbi zor olur. Bu ne demek? Harita üzerinde öyle bir ülke dağılımı olması gerekir ki her ülkenin yer altı kaynak zenginliği eşit olmalıdır. Buda inanılmaz zordur ki bunu da halledebilirsek sırada yer üstü zenginlikleri vardır. Yer altı zenginlik ile yer üstü zenginliği eşitlememiz imkansız olabilir. Diyelim oda oldu ve ekonomi her yerde eşit, şimdi ne oldu? Zengin sayısı arttı ve her şey ucuzladı. Evsiz sayısı azaldı mi? Hayır. Fakir sayısı azaldı mı? Hayır. Peki neden? Çünkü ekonomisi iyileşen ülkelerde asgari maaş düştü. Her şeyin fiyatı düştüğü gibi verilen maaş değerleri de azaldı. Yatırım yapmış insanlar battı. Marketten yüz lira ile yaptığımız alışveriş i şimdi yirmi lira ya yapabiliyoruz ama şimdi o yirmi lira eski 20 liradan daha zor kazanılıyor. Neden mi? Çünkü o değerlenmiş bir 20 lira. Yani sonuçta çok bir şey değişmiş olmazdı. Bir şeylerin değişmesi için hakkımızla ekonomiyi iyileştirmemiz gerekiyor. Hak eden ülkenin ekonomisi iyi olması gerekirken hak etmeyenin iyi olanlar kadar iyi olmaması gerekiyor ve Türkiye bu ikinci saydığım kategoride

Yani bir Amerikalının bir markete girip yirmi dolara yaptığı alışverişi biz burda yüz liraya yapabiliyosak burdaki sorun para birimi değil ekonomi. Para birimleri hep aynı kalır yada aynı civarda kalır diyelim. Ama ekonomi değişebilir. Ama tabi ekonomik savaşın olmaması daha iyi…

(Visited 31 times, 1 visits today)