Eğitimin Teknolojik Sınırları

Teknoloji modern dünyayı aynı bir virüs gibi ele geçirmiştir. Bu noktada çoğu önemli bilgi internet üzerinden alışveriş edilmektedir. Yapılan bu teknik gelişimler insanların hayat tecrübesini olumlu etkilemek için yaratılmıştır. Ancak çok çok eskilere dayanan bir konu olan eğitim ve öğretim insan hayatının temelini oluşturmasına rağmen büyük değişimler görmemiştir. Lakin zamanın geçişine hiçbir şey sonsuza denk kafa tutamaz.
Daha iyi bir eğitim kalitesi peşinde yıllardır koşulmasına rağmen ancak şimdi dünyanın iyice modernleşmesi sonucu eğitim de değişiklikler görülmeye başladı ve gelecekte bu daha da ekstrem bir kata çıkacağı kesindir. Peki ne kadar ekstrem?
Dünyadaki öğrenci sayısı arttıkça eski altyapı bu yükü taşımak için çok zayıflayacağından bu sistemin kocaman bir dijital ara yüze çevrilmesi kaçınılamaz. Öğrencinin hangi eğitimi hangi saat içinde aldığı ve hangi konularda zorlanıp şikâyeti olduğunu öğrenebilmek için öğretmen ve öğrenci bağını güçlendirmek önemli bir konudur. Öğrenci bu program sayesinde öğretmenlerine şikâyetlerini belirtebilecek veya ödev kaçaklarını tamamlayabilecektir. Velilerinde bu ara yüze ulaşması da sağlanacaktır. Bu sayede eğitim yılının kusursuz şekilde geçirilebilmesi sağlanacaktır.
Tabii ki teknoloji sadece bundan ibaret değildir ancak günümüz zamanı ile geleceği karşılaştırmak son derce zordur. Eğitime farklı bir şekilde yaklaşabiliriz de. Öğrencilerin hayatlarından büyük bir kısmını koparmamak amacında günümüz teknolojisine kıyasla imkânsız görülen beyin çipleri yardımıyla bilginin direkt olarak beyine gönderilmesi de söz konusu olabilir. Öğrencinin tek yapması gereken okula gelip doğruluğu kesin olan ve kusursuz bilginin beynine kablo yoluyla transfer edilmesini beklemesidir. Ardından bu bilgilerin gelecek kariyerinde kullanılması için yanlışları veya sapmalarının olmadığı kontrol edilmesi ve öğrencinin yaklaşık 20 yıllık eğitimin sadece birkaç saate beyine daha doğru ve kesin şekilde yerleştirilmesi sağlanabilir. Bu bilginin her birkaç yılda yenilenmesi sonucu süper insanların oluşturulması söz konusudur. Bu sayede iş kazaları ve yanlışlar yok edilecektir ve hiçbir şey göz altından kaçmayacaktır. Ancak her sistem gibi bu sistemin de büyük problemleri olması kaçınılamaz. Nasıl olsa insanlar organiktir ve bilgisayar gibi mekanik parçaları kabul ememeyebilir. Üstelik küçük bir kaza sonucu beyin hasarı oluşabilir ve bireyler geri çevrilemez kabiliyet kaybına uğrayabilir. Günümüz bilgisayarlarının ger zaman kötü amaçla da manipüle edildiği ve siber saldırılara açık olduğu da bir gerçek. İnsan anatomisi de göze alınması gereken bir gerçek. Bir insan beyni sadece bir noktaya kadar bilgiyi depolayabilir. Tonlarca bilginin bir anda insan beynine bindirilmesi, teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da bireylerin hayatını tehlikeye atabilir.
Bunun gibi birçok yönden değiştirilebilecek sonsuz olasılık bulunmaktadır. Her bir açığı kapatmak ve insan vücudunu limitlerine kadar zorlamak eğitimin tanımıdır. Cahilliğe karşı verilen sonsuz savaş sadece zamanın sonsuz akımıyla değişecektir. Sınırlar sadece gelişim için korkanlar için vardır, korkak bir bilim insanı hiçbir şey icat edemez.

(Visited 16 times, 1 visits today)