Eğitimde Gelişmişlik

Okullar, insanlar ileride iyi kalpli, dürüst, saygılı bireyler olsunlar, hayatlarını daha kolay devam ettirsinler diye yok mudur? Peki gerçekten okumuş insanların hepsi dürüst veya saygılı mıdır? Ya da sizce okullardaki eğitim insanları hayata iyi hazırlıyor mudur? Bireyler okullarını bitirdiklerinde hayattaki her şeyi gerçekten yapabilecek, hayatın bütün zorluklarının üstesinden gelebilecek durumda oluyorlar mı? Bence bu durum kişinin hangi ülkede okuduğuna bağlı olarak değişir.

Ülkemizi düşünürsek “Okullardaki eğitim insanları hayata gerçekten iyi hazırlıyor.” diyebilmek oldukça zor. Çünkü hayat dersleri yok. Matematik, fen bilimleri gibi derslerin dışında el becerileri, hayatın zorlukları ve bunun gibi dersler yok. Peki matematik veya fen bilimleri olmayacak mı? Elbette olacak. Ama sadece bunları bilmek kişinin ilerideki hayatını çok kolay devam ettirebileceği anlamına gelmez. Peki ileride insanlar hayat derslerini bilse bile hiç zorlanmayacak mı? Tabii ki zorlanacak. Ama en azından zorlandıkları konuyu daha hızlı bir şekilde çözebilecek.

Peki ya başka.. İnsanların ilerideki hayatlarını çok daha kolay bir şekilde sürdürebilmeleri için başka neler yapılmalı?

Japonya’nın okullardaki sistemini hep çok doğru bulmuşumdur. Oradaki öğrenciler sınıflarını, masalarını, hatta tuvaletlerini bile kendileri temizliyor. Peki ya neden bunlar ülkemizde de olmasın? Bu dediklerimi ülkemizde okuyan bir öğrenciye söylerseniz size gülerek “İyi ki yok.” cevabını vermesi muhtemel. Ama aslında doğru olan bu. Çünkü o öğrenci ileride kendine ait bir evi olduğunda masasını, odasını, tuvaletlerini kısaca bütün evini kendisi temizlemeyecek mi? Peki okul da insanların ikinci evi değil midir? Neden insanlar okullarını da kendi evleri gibi temizlemesin? İşte bu yüzden Japonya’nın okullardaki sistemini hep çok sevip, çok doğru bulmuşumdur.

Peki bunların da dışında.. Ülkemizdeki insanların gördüğü eğitim sisteminde sanata çok fazla değer verilmiyor. Okullarda resim veya müzik dersleri haftada bir veya iki, bazen de hiç olmuyor. Peki ya neden? Neden ülkemizdeki bireyler sanattan uzak kalsınlar? Amerika, Almanya gibi ülkelerde sanatsal dersler çok fazla var. Belkide bu yüzden bu kadar gelişmiş bu ülkeler. Şimdi “Nasıl oluyor da sadece sanattan dolayı bu kadar gelişiyorlar?” diyebilirsiniz. Tabii ki sadece sanattan değil. Ama müziğin veya resmin insanlara o kadar çok faydası var ki ülkelerin gelişmesinde sanat çok fazla yer kaplıyor.

Kısaca ülkemizdeki eğitim sistemi insanları gerçek hayata  gerçekten iyi hazırlamıyor. Ama eğer bu dediklerimin hepsi hatta daha fazlası olsaydı belkide şuan insanlar çok daha bilinçli ve ülkemiz çok daha gelişmiş, iyi yerlerde olurdu.

 

(Visited 50 times, 1 visits today)