Eğitim Zorunluluğu

Bundan binlerce yıl öncesini düşünün, yaşayan ilk insanları. Teknoloji yok; onları sıcaktan ve soğuktan koruyan evleri, giysileri, hastalandıklarında kullanabilecekleri ilaçları, tarım, hatta ateş bile yok. Bir de günümüze bakın. İhtiyacımız olan ya da olmayan birçok şeye sahibiz, hatta edindiğimiz bilgileri kullanarak yeni bilgilere, yeni teknolojilere doğru yol alıyoruz. Peki nasıl oldu bu? Ateş yakmayı bilmediğimiz günlerden elimizin altındaki akıllı telefonlarla hemen her işimizi rahatça halledebildiğimiz günlere nasıl geçtik?

Cevap çok basit: Eğitimle, öğrenmeyle ve öğretmeyle! İnsanlar merak etti, keşfetti, çabaladı bir şeyler öğrendi ve öğrendiklerini kullanarak kendi hayatlarını ve başkalarının hayatlarını kolaylaştırdı, hatta bununla da kalmadı başkalarını da eğitti. Bu aktarım sayesinde bu kadar gelişim kaydedildi ve kaydedilmeye de devam ediliyor.

Peki ya bu kadar işi kolayca yapmamızı sağlayan bunları bize öğreten ”eğitim” nedir? Eğitimin tanımı gerçekten de çoğu şeyin tanımdından daha zor ve değerlidir.  Eğitim ve öğretim bireyin doğumundan ölümüne kadar sürebilir. Eğitim ve öğretimin asla ve asla yeri, zamanı veya yaşı yoktur.

Şu an bulunduğumuz yüzyılı göz önüne aldığımız zaman eğitimi iyi olan bir ülke ile eğitimi kötü olan ülkelerdeki en basitinden ekonomik olarak farklılıklar görüyoruz. Örnek vermemiz gerekirse Türkiye ve İngiltere, İngiltere’nin gelişmişlik düzeyinin türkiyeden daha iyi olduğunu hepimiz biliyoruz bunun nedeni ise tamamı ile ”eğitim”dir.

Şimdi kendinizi bir çocuğunuz var gibi hayal edin ve düşünün.Çocuk sahibi olmak isteyen ailelere çocuklarını iyi yetiştirebilmeleri için zorunlu eğitim vermeli mi? Eminim  bu şu anda bu soru bütün ailelerin aklına takılan bir soru.

Şimdi size kendi fikrilerimi nedenleri ile açıklayacağım. Çoğu bilim insanına göre eğitim ne olursa olsun zorunludur fakat bu tabii ki de ülkeden ülkeye değişir. Sınavlar ile çocuklara zeki veya aptal denmesini asla doğru bulmuyorum. Zeka sadece sınavlarla belirlenebilecek bir şey değildir. İnsanların sevdikleri şeylere doğru yönlendirir isek eminim ki herkes çok daha başarılı olacaktır

Bunu çoğumuz biliyor ki bill gates ve steve jobs gibi ünlü şirketlerin sahipleri okulu daha lise zamanında bıraktı. Hatta daha da ilginci bill Gates’in bir çok dersten kaldığını da biliyoruz.Fakat şu anda dünyanın tartışmasız en zengin insanlarından birisi yani burdan şu sonucu çıkartıyoruz tabii ki eğitim olmalı fakat insanlar ilgi duydukları alanlara yönelirler ise ortaya çok daha iyi bir iş çıkabilir ve çok daha iyi bir geleceğe sahip olabilirler.

(Visited 17 times, 1 visits today)