Çanakkale birçok özelliği bakımından gezilip görülmesi gereken bir yerdir. Neredeyse her dönem çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açmaktadır. Çanakkale’nin büyük bir ilgi görmesinin temel nedeni de tarihi açıdan büyük bir öneminin olmasıdır.
Birinci Dünya Savaşı’nın bizim için büyük bir önemi vardır. Birçok askerimiz burada şehit olmuş ve vatan toprağının kurtarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Her ne kadar kitap ve kulaktan dolma bilgilerle önemi anlatılsa da oraların gidip görülmedikçe gerçek anlamının ortaya çıkması çok zordur.
Bence herkes hayatında bir kere de olsa Çanakkale’ye gitmelidir. Çünkü insan ancak gittiğinde anlayabiliyor oranın ne kadar değerli olduğunu. Havasında, suyunda, toprağında orada yaşanan her şeyi hissediyor. Yaşanan acıları, zaferleri, yenilgileri her şeyi sanki bütün o süreç boyunca oradaymışsınız gibi hissediyorsunuz. İnsanın kanına işliyor resmen.
Çanakkale Şehitler Anıtı, Truva Atı, Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası gibi birçok yer gidildiğinde görülmesi gerekmektedir.
Çanakkale Şehitler Anıtı Çanakkale il sınırları içindeki Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazı’nın ucunda Morto Koyu önündeki Hisarlık Tepe üzerinde yer alır.
Truva atı Çanakkale kordon konumundadır.
Çanakkale Kordon, Çanakkale’nin sahil şerididir. Orada yürüyüş yapabilir ve dondurma yiyebilir ve orada bulunan mekanlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda geceleri çok güzel bir manzarası vardır.
Dardanos, Çomü yerleşkesinin de içinde bulunduğu şahane bir sahil kısmıdır. Bahar şenlikleri de burada yapılmaktadır.
Aynalı Çarşı,1890 yılında şehrin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırılmıştır. Aynı zamanda Çanakkale Türküsü’nde de geçmektedir.
Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası’nda Eceabat ilçesi sınırları içerisindedir. Çanakkale Savaşı’nda büyük bir önemi vardır.
Çanakkale Saat Kulesi, Çanakkale’nin simgelerinden biri olan Çanakkale Saat Kulesi, turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. 1897 yılında ll. Abdülhamit döneminde yaptırılan Çanakkale Saat Kulesi’ne, yine dönemin Çanakkale İtalyan Konsolosu Vitalis Gaptirole’nin de katkısı olmuştur. Ayvalık kesme taşından inşa edilmiş olan saat kulesi, kare prizma tarzındadır.
Çanakkale Deniz Müzesi, il merkezinde olup; 1915 deniz ve kara savaşlarını anlatan bir müzenin bulunmaması nedeniyle kurulmuştur.
Ayazma Mesire Yeri, Çanakkale’nin sahip olduğu en güzel manzaralardan biridir. Her yıl birçok ziyaretçiye kapılarını açmaktadır.
Smintheion Antik Kenti, Çanakkale-Ayvacık’ın Gülpınar Köyü sınırları içerisinde bulunan Smintheion Antik Kenti, Apollon’a adanmış kutsal bir alandır.
Saros Körfezi, Güneyde Gelibolu Yarımadası, kuzeyde Trakya bulunan ve üçgen görüntüsü altında doğanın muhteşem göründüğü bu noktada yükselen Saros Körfezi, antik çağda Melas Kolpos olarak bilinirdi.
Çanakkale’nin il sınırları içerisinde olan Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Boğazı’nın en şahane parçalarından biridir.
Biga Çayı, ilçeyi ikiye bölen bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bu çayın çevresinde Büyük İskender’in savaştığı bilinmektedir.
Şahmelek Koyu muhteşem bir manzaraya sahip olup görenleri büyülemektedir.
Gökçeada Sualtı Milli Parkı, 1999 yılında park ilan edilen bölge Kuzulimanı ve Kaleköy arasında yer almaktadır. Park, sualtı zenginliği ve dalışa uygun oluşu ile önemlidir.
Elbette ki bütün bu yerleri gezdikten sonra bir şeyler yemek isteyeceksiniz. Çanakkale denilince akıllara peynir helvası ve Biga köftesi gelmektedir. Her ikisini de denemenizi ve Çanakkale’ye gitmediyseniz bir an önce gitmenizi tavsiye ederim. Şimdiden iyi eğlenceler…
KAYNAKÇA
https://onedio.com/haber/canakkale-denilince-akla-gelen-30-sey-395320